tisdag 20 maj 2014

Mexikansk räkpanna

MEXIKANSK RÄKPANNA

Räkornas sälta och limefruktens syrliga friskhet gör denna rätt till en delikatess. Servera den gärna med knaprigt ostgratinerade tacos.

4 portioner

2 gula lökar
1 grön paprika
1 burk skivade champinjoner, 200 g
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 dl chilisås
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
1 krm cayennepeppar
2½ dl vitt ris
4 tsk färskpressad limesaft
300 - 400 g skalade räkor
½ dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten
1 limefrukt till garnering


Skala och hacka löken. Skölj, ansa och strimla paprikan. Låt champinjonerna rinna av. Hetta upp matfettet i en låg, vid kastrull. Tillsätt lök och champinjoner och fräs ca 3 minuter. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt paprika, chilisås, grädde, salt och kryddor och låt sjuda utan lock 8 - 10 minuter.

Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Tillsätt ris och färskpressad limesaft och låt riset sjuda tills vätskan är absorberad, ca 10 minuter. När grönsaksblandningen har kokat färdigt, tillsätt räkor, apelsinjuice och vatten och sjud upp och låt räkorna bli genomvarma. Lägg upp på serveringsfat med riset bredvid. Garnera med lime och servera genast.

Tips och råd:
Det är gott att servera rätten med ostgratinerade tacos. Riv ost efter smak över tacosen, ställ in i ugnen och gratinera på 150° ca 5 minuter.


Tid för tillagning: Ca 45 minuter.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar