fredag 16 maj 2014

Madeirakyckling

MADEIRAKYCKLING

Njut som omväxling kycklingen i madeirasås. Krydda med vitlök och det blir en väldoftande, god och festlig middag.

4 - 5 portioner

1 kyckling, ca 1 1/4 kg
ca 2 dl vatten
salt
1 msk smör eller margarin
2 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1½ dl madeira
1 burk blandsvamp, ca 125 g
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
½ msk vetemjöl
litet äkta soya

Gott att äta till:
Kokt ris och sallad.


Dela kycklingen i portionsbitar. Koka buljong på hals och krås (om det medföljer, annars ta hönsbuljong) i lätt saltat vatten. Bryn kycklingbitarna i litet matfett i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Sila buljongen. Häll den och vinet i grytan och låt sjuda på svag värme ca 20 minuter.

Låt svampen rinna av och spara spadet. Hacka svampen och fräs den i litet av matfettet. Hacka vitlöken. Ta upp kycklingbitarna och lägg dem på serveringsfat. Häll svamp, svampspad, vitlök och grädde i grytan. Låt det hela koka ihop något. Red av med mjölet utrört i litet vatten. Låt såsen koka 3 - 5 minuter. Smaksätt med soya och ev mer kryddor.

Häll såsen över kycklingbitarna på fatet.


Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar