fredag 16 maj 2014

Apelsinkotletter

APELSINKOTLETTER

Marinera kotletterna före stekningen, det ger dem god smak. En skysås med smak av apelsin och timjan är gott till.

4 portioner

4 fläskkotletter
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
rivet skal och saft av 1 apelsin
2 msk smör eller margarin
3 msk hackad salladslök
4 msk vitt vin eller
3 msk apelsinlikör
2½ dl apelsinjuice
1 tsk timjan
1 msk maizena
2 msk vatten
salt, peppar

Garnering:
färsk timjan eller persilja

Tips:
Vin och likör kan bytas ut mot
köttbuljong.

Serveringstips:
Pilaffris och kokt broccoli.


Gnid in kotletterna med vitlök, salt, peppar och apelsinskal. Lägg kotletterna på ett fat. Häll apelsinsaft över kotletterna och marinera i kylskåp ca 1 timme.

Smält matfettet i en stekpanna och bryn kotletterna på båda sidor tills de fått färg. Ta upp dem ur stekpannan. Fräs salladslöken i pannan några minuter. Blanda ned vin eller likör och låt småkoka ca 5 minuter. Tillsätt apelsinjuice och timjan. Lägg kotletterna i pannan och låt dem steka under lock ca 30 minuter tills de är möra. Lägg upp kotletterna på serveringsfat och håll dem varma.

Rör ut maizenan med vattnet och vispa ned redningen i skyn. Låt koka tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Servera kotletterna med apelsinsåsen och garnera med timjan.


Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Marineringstid 1 timme
Tid på spisen ca 45 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar