fredag 16 maj 2014

Kyckling med pepparrotssås

KYCKLING MED PEPPARROTSSÅS

En pepparrotssås kompletterar fint med milda kycklingköttet. Men tänk på att det tar en stund innan pepparroten ger smak, så servera hellre litet extra pepparrot i en skål bredvid än att lägga för mycket i såsen.

4 portioner

1 färsk eller djupfryst kyckling, ca 1 kg
2 gula lökar
3 morötter
1 l vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk salt
4 hela vitpepparkorn
1 litet blomkålshuvud
ev litet finklippt persilja

Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
ca 3 msk riven pepparrot
1 dl grädde


Skölj den färska kycklingen och tina ev djupfryst något. Dela kycklingen i portionsbitar. Skala lök och morötter. Skär löken i klyftor och morötterna i bitar. Koka upp vattnet med buljongtärning, salt och pepparkorn. Lägg i kyckling, lök och morötter och låt det hela sakta koka ca 10 minuter.

Skölj och ansa blomkålen. Dela den i små buketter. Tillsätt dem och låt allt koka ytterligare ca 15 minuter eller tills kycklingen känns mör och grönsakerna är mjuka. Pröva med en sticka. Ta upp kyckling och grönsaker. Håll det varmt. Sila kokspadet och spara det.

Smält matfettet till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ordentligt. Späd med ca 4 dl av kokspadet, litet i sänder. Låt såsen koka 3 - 5 minuter. Smaksätt med pepparrot och ev mer kryddor. Tillsätt grädden.

Häll litet sås över kyckling och grönsaker. Servera resten till. Strö gärna över persilja.


Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar