fredag 16 maj 2014

Köttgryta med mango chutney

KÖTTGRYTA MED MANGO CHUTNEY

Gör gärna dubbel sats av den här grytan eftersom den går mycket bra att frysa in. Passa på och köp grytbitarna när de är på extrapris. Jämför med ordinarie kilopris! (Eller köp inte grytbitar alls, då slipper ni betala extra för att någon maskin skär till grytbitar ... Bellas anm!).

4 portioner

500 g benfritt nötkött i små
tärnade grytbitar
1 msk smör eller margarin
2 gula lökar
ca ½ tsk salt
ca 1 krm vitpeppar
1 grön paprika
2½ dl köttbuljong
2 msk mango chutney
1½ dl vispgrädde
1 msk maizena

Tips:
Rätten kan också efterstekas i ugnen.
Låt grytan stå 1½ - 2 timmar på galler
i nedre delen av ugnen vid 175°. Såsen
görs som den beskrivs fr o m att man
tagit upp köttet.

Gott att äta till:
Kokt ris eller pasta.


Dela grytbitarna om de är stora. Bryn dem i omgångar i matfettet i en stor stekpanna eller stekgryta. Skala och skiva löken. Tillsätt den till köttet och fräs det hela lätt. Krydda med salt och peppar. Skölj, kärna ur och strimla paprikan och tillsätt den samt buljongen. Låt allt småputtra under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.

Ta upp köttet med en hålslev och lägg det ev på ett uppläggningsfat. Blanda köttet med hackad chutney. Rör ihop grädde och maizena. Låt skyn koka upp och tillsätt gräddblandningen under omrörning. Låt såsen koka 1 - 2 minuter och smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över köttet eller lägg tillbaka köttet i såsen. Servera grytan.


Tid för tillagning: Ca 2 timmar
varav koktid ca 1½ timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar