fredag 16 maj 2014

Citronsorbet

CITRONSORBET

Iskall och syrlig i smaken och en utmärkt matsmältare. Vad mer kan man önska av en dessert?

4 portioner

3 citroner
1½ - 2 dl socker eller vit sirap
2½ dl mineralvatten
1 äggvita
1 krm salt
citronmeliss till garnering


Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet av en citron och pressa saften ur alla tre citronerna. Häll socker och mineralvatten i en kastrull och värm precis tills sockret smält. Kyl sedan i kallt vattenbad. (Blanda vit sirap och mineralvatten utan uppvärmning.) Tillsätt citronsaft och -skal och blanda väl. Ställ i frysen ca 1 timme.

Vispa äggvitan med saltet till hårt skum och blanda försiktigt ned det i den halvfrusna massan. Ställ åter i frysen ca 2 timmar. Ta ut och vispa mellan varven så att iskristallerna inte blir för stora.

Doppa ev serveringsglasen i litet vatten eller citronsaft och sedan i socker, så att det bildas en frostad kant. Skeda upp sorbeten i glasen och garnera med avsköljda citronmelissblad. Servera genast.

Variation:
Det går bra att byta ut citronen mot apelsin eller blodgrape. Jordgubbar och hallon ger också en god sorbet. Mixa då 500 g (ca 1 liter) bär och följ receptet.

Tips och råd:
Sorbeten får en smidigare och lenare konsistens om du använder samma mängd vit sirap i stället för socker och följer receptet i övrigt. I stället för sirap går det bra att använda florsocker.

Om du gör hemmagjord glass eller sorbet ofta kan det löna sig att köpa en glassmaskin. Konsistensen blir då bättre. I en glassmaskin fryser massan i ett långsamt tempo, vilket gör att det bildas mindre iskristaller och därmed blir glassen eller sorbeten smidigare.


Tid för tillagning: Ca 3 timmar och 30 minuter
inklusive tid i frysen.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar