måndag 12 maj 2014

Köttgryta med lök och tomat

KÖTTGRYTA MED LÖK OCH TOMAT

En fint komponerad gryta på fläskkött, som doftar härligt av lök och vin. Mandeln gör den extra dekorativ och festlig. En bra bjudgryta året om - ingen av ingredienserna har någon speciell säsong.

4 portioner

400 - 500 g benfritt fläskkött
12 små lökar
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
6 tomater
20 skalade sötmandlar

Gott att äta till:
Kokt ris och grönsallad.


Skär köttet i drygt ½ cm tjocka skivor. Skala lökarna. Bryn kött och lök i matfett i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Salta och krydda. Vispa ur stekpannan med ca 2 dl vatten och häll skyn i grytan. Tillsätt vin, tomatpuré och vitlök.

Låt grytan puttra under lock ca 30 minuter eller tills köttet känns mört. Skålla och skala tomaterna. Lägg dem i grytan och låt allt puttra ytterligare 5 minuter. Fräs mandeln i litet matfett och strö den över rätten.

Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar