tisdag 13 maj 2014

Köttbullar på grönsaksbädd

KÖTTBULLAR PÅ GRÖNSAKSBÄDD

Köttbullar på en bädd av grönsaker smakar gott och ger fin variation på "mammas köttbullar". Vi kan använda de grönsaker som har säsong och är billiga - här har vi valt rotselleri, kålrot, tomat och paprika.

4 portioner

3 msk ströbröd
2 dl vatten
500 g blandfärs
1 ägg
2 tsk salt
½ tsk vitlökssalt
½ tsk vitpeppar
1 tsk fyra kryddor
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1 rotselleri, ca 100 g
½ kålrot eller 1 kålrabbi, ca 300 g
2 paprikor
3 tomater
3 dl buljong
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

Gott att äta till:
Grovt rågbröd.


Låt ströbrödet svälla i vattnet ca 10 minuter. Blanda köttfärs, ägg, salt och kryddor och arbeta färsen smidig. Tillsätt ströbrödsblandningen. Forma färsen till jämna bullar och stek dem i litet matfett i en stekpanna.

Skala lök, selleri och kålrot eller kålrabbi. Skär allt i små tärningar. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Fräs rotsaker och grönsaker i litet matfett i stekpannan. Skölj tomaterna och dela dem i tunna klyftor. Låt dem fräsa med i stekpannan. Tillsätt buljong och tomatpuré. Smaksätt med salt och peppar och låt allt eftersteka en kort stund.

Lägg köttbullarna på grönsaksbädden i stekpannan och låt det hela sjuda under lock ca 10 minuter.

Tid för tillagning: Ca 40 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar