KALVSTEK MED GOD SÅS
Kalvstek med kokta grönsaker och god sås var förr den typiska maten för söndagens släktkalas. Och visst är det trevligt än i dag att få njuta av en riktigt gammaldags och vällagad rätt?
4 portioner
1 kg kalvkött av bog eller rygg
2 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1 tsk paprikapulver
2 dl buljong
1½ dl gräddfil
ca 1½ dl naturell yoghurt
1 msk vetemjöl
ev äkta soya
Gott att äta till:
Kokt potatis, kokta grönsaker,
gelé och pressgurka.
Putsa köttet och gnid in det med salt och peppar. Bryn det runt om i matfett i en stekgryta. Skala och hacka löken och låt den bryna med. Strö över paprikapulver och späd med buljongen.
Låt allt eftersteka på svag värme under lock ca 40 minuter eller tills köttet är mört. Ta upp köttet och håll det varmt.
Blanda gräddfil, yoghurt och vetemjöl och rör ned blandningen i skyn i grytan. Låt såsen sjuda några minuter, men inte koka. Om man vill kan man tillsätta litet soya.
Skär upp steken och servera såsen till.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
Kalvstek med kokta grönsaker och god sås var förr den typiska maten för söndagens släktkalas. Och visst är det trevligt än i dag att få njuta av en riktigt gammaldags och vällagad rätt?
4 portioner
1 kg kalvkött av bog eller rygg
2 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1 tsk paprikapulver
2 dl buljong
1½ dl gräddfil
ca 1½ dl naturell yoghurt
1 msk vetemjöl
ev äkta soya
Gott att äta till:
Kokt potatis, kokta grönsaker,
gelé och pressgurka.
Putsa köttet och gnid in det med salt och peppar. Bryn det runt om i matfett i en stekgryta. Skala och hacka löken och låt den bryna med. Strö över paprikapulver och späd med buljongen.
Låt allt eftersteka på svag värme under lock ca 40 minuter eller tills köttet är mört. Ta upp köttet och håll det varmt.
Blanda gräddfil, yoghurt och vetemjöl och rör ned blandningen i skyn i grytan. Låt såsen sjuda några minuter, men inte koka. Om man vill kan man tillsätta litet soya.
Skär upp steken och servera såsen till.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar