JORDGUBBSMARMELAD MED KRUSBÄR
Det är mycket lätt att själv göra jordgubbsmarmelad. Då är man också säker på att den bara innehåller naturliga färgämnen. En marmelad på enbart jordgubbar kan bli väl söt tycker många. Försök därför gärna blanda med krusbär - det ger en frisk smak åt marmeladen.
Ca 1 kg marmelad
1½ l jordgubbar
5 dl krusbär
6 dl socker
1 krm natriumbensoat
Tips:
Marmeladen blir fastare om man
tillsätter något pektinpreparat.
Följ då anvisningarna på förpack-
ningen.
Skölj och rensa jordgubbarna och krusbären. Varva bären i en tjockbottnad gryta och låt dem långsamt koka upp. Koka bären ca 20 minuter på svag värme. Rör i grytan då och då. Rör ned sockret och låt marmeladen koka ytterligare ca 10 minuter under omrörning. Skumma.
Ta grytan från värmen och tillsätt natriumbensoatet utrört i litet av den varma marmeladen. Häll upp marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Tillslut burkarna när marmeladen kallnat. Förvara burkarna på svalt ställe.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter.
Det är mycket lätt att själv göra jordgubbsmarmelad. Då är man också säker på att den bara innehåller naturliga färgämnen. En marmelad på enbart jordgubbar kan bli väl söt tycker många. Försök därför gärna blanda med krusbär - det ger en frisk smak åt marmeladen.
Ca 1 kg marmelad
1½ l jordgubbar
5 dl krusbär
6 dl socker
1 krm natriumbensoat
Tips:
Marmeladen blir fastare om man
tillsätter något pektinpreparat.
Följ då anvisningarna på förpack-
ningen.
Skölj och rensa jordgubbarna och krusbären. Varva bären i en tjockbottnad gryta och låt dem långsamt koka upp. Koka bären ca 20 minuter på svag värme. Rör i grytan då och då. Rör ned sockret och låt marmeladen koka ytterligare ca 10 minuter under omrörning. Skumma.
Ta grytan från värmen och tillsätt natriumbensoatet utrört i litet av den varma marmeladen. Häll upp marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Tillslut burkarna när marmeladen kallnat. Förvara burkarna på svalt ställe.
Tid för tillagning: Ca 50 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar