YOGHURTMARINERAT NÖTKÖTT
Förr i tiden var det vanligt att man mörade kött i sur mjölk. Här har vi moderniserat den seden litet på så sätt att vi använder yoghurt i stället. Köttet blir verkligen mycket mört och välsmakande.
4 portioner
600 g benfritt nötkött av t ex
fransyska eller innanlår
1½ dl yoghurt
1 tsk salt
½ tsk ingefära
½ tsk muskot
1 krm nejlika
1 msk smör eller margarin
1 dl vatten
½ dl mjölk
½ - 1 tsk äkta soya
Gott att äta till:
Kokt ris och sallad.
Putsa köttet och skär det i skivor. Lägg dem i en skål eller bunke. Häll över yoghurten och låt köttet ligga i marinaden 8 - 10 timmar.
Ta upp köttet och låt det rinna av. Torka det noga och spara marinaden. Blanda salt och kryddor. Strö kryddblandningen över köttskivorna. Bryn köttskivorna försiktigt på bägge sidor i matfett i en stekgryta. Ha inte för stark värme, för då vill köttet gärna fastna något i stekpannan.
Minska värmen ytterligare och häll på vatten, mjölk och soya. Låt det hela eftersteka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 20 minuter. Tillsätt yoghurten som köttet marinerats i. Låt sedan allt bli genomvarmt men inte koka.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ 8 - 10 timmars marinering.
Förr i tiden var det vanligt att man mörade kött i sur mjölk. Här har vi moderniserat den seden litet på så sätt att vi använder yoghurt i stället. Köttet blir verkligen mycket mört och välsmakande.
4 portioner
600 g benfritt nötkött av t ex
fransyska eller innanlår
1½ dl yoghurt
1 tsk salt
½ tsk ingefära
½ tsk muskot
1 krm nejlika
1 msk smör eller margarin
1 dl vatten
½ dl mjölk
½ - 1 tsk äkta soya
Gott att äta till:
Kokt ris och sallad.
Putsa köttet och skär det i skivor. Lägg dem i en skål eller bunke. Häll över yoghurten och låt köttet ligga i marinaden 8 - 10 timmar.
Ta upp köttet och låt det rinna av. Torka det noga och spara marinaden. Blanda salt och kryddor. Strö kryddblandningen över köttskivorna. Bryn köttskivorna försiktigt på bägge sidor i matfett i en stekgryta. Ha inte för stark värme, för då vill köttet gärna fastna något i stekpannan.
Minska värmen ytterligare och häll på vatten, mjölk och soya. Låt det hela eftersteka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 20 minuter. Tillsätt yoghurten som köttet marinerats i. Låt sedan allt bli genomvarmt men inte koka.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ 8 - 10 timmars marinering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar