tisdag 20 maj 2014

Kinesisk gryta

KINESISK GRYTA

I kinesisk matlagning blandar man ofta fläskkött och fågel med frukt och grönsaker till fina smakkombinationer. Många av oss är kanske ovana vid sådana blandningar, men man kan ju alltid pröva sig fram. Dina gäster uppskattar säkert att bli bjudna på något nytt och spännande.

4 - 6 portioner

1 färsk eller djupfryst kyckling,
ca 1 1/4 kg
300 g benfritt fläskkött av t ex
bog eller skinka
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl buljong
2 dl grädde
4 dl ris
ca 1 dl sötmandel
150 g vindruvor
1 - 2 apelsiner

Gott att äta till:
Sallad och gurka samt
gärna kinesisk soya.


Skölj den färska kycklingen eller tina den djupfrysta. Dela kycklingen i småbitar. Putsa fläskköttet och skär det i strimlor. Bryn kyckling och fläskkött i litet matfett i en stekgryta och krydda med salt och peppar. Späd med buljong och grädde och låt det hela sjuda på svag värme under lock ca 30 minuter tills köttet är mört. Pröva med en sticka.

Ta upp kycklingköttet och bena ur det. Lägg tillbaka det i grytan. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skålla och skala under tiden mandeln. Skölj druvorna, halvera dem och ta bort alla kärnor. Skala apelsinerna och skär dem i småbitar. Rör försiktigt ned mandel, druvor och apelsin i köttgrytan. Låt allt bli genomvarmt och smaksätt med mer kryddor om det behövs.

Lägg upp riset på ett serveringsfat, lägg kött och frukt ovanpå och servera genast.


Tid för tillagning: Ca 1 timme.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar