söndag 18 maj 2014

Kalvfilé med champagnesås

KALVFILÉ MED CHAMPAGNESÅS

Vad sägs om rosastekt kalvfilé med läcker champagnesås? En lyxig festrätt att servera vid speciellt högtidliga tillfällen.

4 portioner

600 g kalvfilé
salt, peppar
2 msk smör eller margarin
2 dl vatten
100 - 125 g blå vindruvor
1 tärning örtagårdsbuljong
eller köttbuljong
2 dl vispgrädde
2 dl halvtorr champagne
eller mousserande vin
1½ msk senap
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl

Serveringstips:
Gratinerade potatismostoppar
och grön sparris.


Gnid in kalvfilén med salt och peppar. Smält matfettet i en stekpanna och bryn filén runt om. Häll på ½ dl av vattnet, lätt på ett lock och låt filén steka på svag värme 10 - 15 minuter. Halvera och kärna ur vindruvorna. Halvera dem en gång till om nödvändigt. Ta upp filén och håll den varm. Vispa ur pannan med resten av vattnet och smula ned buljongtärningen. Blanda ned grädden, 1 dl champagne och senapen och låt såsen koka 3 - 5 minuter.

Blanda matfett och vetemjöl och vispa ned det i såsen. Låt den koka några minuter så att den tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Blanda ned vindruvorna. Vispa ned resten av champagnen strax före serveringen.

Skär filén i skivor och servera såsen till.


Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Tid på spisen ca 30 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar