ITALIENSK LEVERGRYTA
Italienarna är mästare på att laga mat. Det är roligt att låta sig inspireras av dem. Laga t ex lever på italienskt vis, det blir gott och litet annorlunda.
4 portioner
500 g ungnöt- eller lammlever
litet mjölk eller vatten
2 msk smör eller margarin
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 - 3 morötter
2 gröna paprikor
1 - 2 purjolökar
1 krossad vitlöksklyfta
1 krm salvia
2 dl vitt vin, vatten eller buljong
Gott att äta till:
Kokt ris.
Låt levern ligga i blöt någon timma i mjölk eller vatten. Ta upp den och torka den väl. Skär bort ev hinnor och senor. Skär levern i jämna skivor. Smält matfettet. Doppa leverskivorna i matfettet och bryn dem hastigt på båda sidor i en het stekpanna. Salta och peppra och ta upp leverskivorna.
Skölj och ansa grönsakerna. Skär morötterna i mycket tunna skivor. Strimla paprikan och skär purjolöken i ringar. Varva morötter, paprika, purjolök och vitlök i en gryta. Krydda med salvia och litet salt och peppar. Häll vin, vatten eller buljong i grytan. Låt det hela sakta koka ca 10 minuter. Späd ev med litet vatten om så behövs.
Lägg i levern och låt allt bli genomvarmt.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ ca 1 timme för blötläggning av levern.
Italienarna är mästare på att laga mat. Det är roligt att låta sig inspireras av dem. Laga t ex lever på italienskt vis, det blir gott och litet annorlunda.
4 portioner
500 g ungnöt- eller lammlever
litet mjölk eller vatten
2 msk smör eller margarin
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 - 3 morötter
2 gröna paprikor
1 - 2 purjolökar
1 krossad vitlöksklyfta
1 krm salvia
2 dl vitt vin, vatten eller buljong
Gott att äta till:
Kokt ris.
Låt levern ligga i blöt någon timma i mjölk eller vatten. Ta upp den och torka den väl. Skär bort ev hinnor och senor. Skär levern i jämna skivor. Smält matfettet. Doppa leverskivorna i matfettet och bryn dem hastigt på båda sidor i en het stekpanna. Salta och peppra och ta upp leverskivorna.
Skölj och ansa grönsakerna. Skär morötterna i mycket tunna skivor. Strimla paprikan och skär purjolöken i ringar. Varva morötter, paprika, purjolök och vitlök i en gryta. Krydda med salvia och litet salt och peppar. Häll vin, vatten eller buljong i grytan. Låt det hela sakta koka ca 10 minuter. Späd ev med litet vatten om så behövs.
Lägg i levern och låt allt bli genomvarmt.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ ca 1 timme för blötläggning av levern.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar