måndag 19 maj 2014

Fiskfilé i luftig vinsås

FISKFILÉ I LUFTIG VINSÅS

Fina fiskfiléer, nyttiga grönsaker och en god sås får det att vattnas i munnen!

4 portioner

½ purjolök
1 liten zucchini
2 morötter
2 schalottenlökar
2 msk smör eller margarin
1 dl djupfrysta gröna ärter
600 g fiskfilé, torsk eller plattfisk
2 msk pressad citronsaft
salt, vitpeppar
1 dl torrt vitt vin
3 dl fiskbuljong eller hummerfond
(utspädd)
1½ dl matlagningsgrädde
1 äggula
färsk körvel eller persilja


Sätt ugnen på 200°. Skölj och ansa purjolök och zucchini och skala morötterna. Skär allt i fina strimlor. Finhacka schalottenlöken. Smält det mesta av matfettet i en panna. Låt schalottenlöken svettas i matfettet ett par minuter. Lägg sedan i de strimlade grönsakerna och låt dem fräsa med ett par minuter.

Smörj en ugnsfast form med resten av matfettet. Lägg grönsaksfräset och ärterna i botten. Torka av filéerna, pressa över citronsaften, salta, peppra och lägg filéerna ovanpå grönsakerna. Laga under folie mitt i ugnen ca 15 minuter.

Blanda samman vin, buljong och 1 dl av grädden i en kastrull och låt koka upp. Vispa samman resten av grädden och äggulan luftigt och rör ned det i kastrullen Låt såsen bli varm, men koka inte. Ta ut formen ur ugnen och häll över såsen. Garnera med körvel eller persilja och servera genast.


Tid för tillagning: Ca 1 timme.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar