måndag 12 maj 2014

Finaste löksoppan

FINASTE LÖKSOPPAN

Löksoppa kan tillagas på olika sätt. Pröva någon gång den här helt oemotståndliga soppan. Grädden gör att den blir ljuvligt mild och fin i smaken. En soppa att bjuda sina vänner på.

4 portioner

4 - 5 stora gula lökar
2 msk smör eller margarin
½ tsk timjan
½ tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
5 dl buljong
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl riven ost
1 äggula
1 dl grädde
1 msk klippt kryddgrönt

Gott att äta till:
Ostsmörgåsar eller "gröna smörgåsar" -
d v s med smörsidan doppad i klippt
kryddgrönt.


Skala och skiva löken. Fräs den på svag värme i matfettet i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Löken får inte ta färg, utan bara bli klar och genomskinlig. Krydda med timjan, salt och peppar och späd med buljongen. Låt soppan sjuda på svag värme tills löken börjar bli mjuk.

Späd med mjölk och 3 dl grädde. Vispa kraftigt så att soppan blir simmig. Tillsätt osten. Vispa upp äggulan och 1 dl grädde i en soppskål. Häll den heta soppan över och vispa. Strö över kryddgrönt och servera genast.

Tid för tillagning: Ca 30 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar