DAGENS RECEPT 14-05-13
PURJOLÖKSGRATÄNG
Purjolök är en bra grönsak till gratänger. Man kan använda hela löken, även det grova gröna som har en mustig och god smak. Den vita delen på purjolöken är betydligt mjällare. Skinka och tomat i gratängen gör den till en hel liten måltid.
4 portioner
3 purjolökar, ca 500 g
150 g rökt skinka
2 tomater
smör eller margarin
1 dl grädde
1 dl tomatpuré
1 dl riven ost
Ansa och skölj purjolöken och skär den i ganska stora bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Ta upp purjolöken och låt den rinna av. Skär skinkan i tärningar och tomaterna i skivor.
Lägg purjolöken i botten på en smord, ugnssäker form. Fördela skinkan och tomaterna ovanpå. Häll på grädden blandad med tomatpurén. Strö riven ost över och gratinera i ugn, 250°, ca 15 minuter.
Servera med bröd, smör och gärna en grönsallad.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Enklare:
En enklare och helt vegetarisk variant blir det om skinkan utesluts. Förutom purjolök kan gratängen även innehålla kokt potatis eller ev några rester av kokta grönsaker.
Annorlunda:
Koka en sås av purjolöksspadet och grädde. Lägg tomatskivor ovanpå purjolöken och smaksätt såsen med riven ost. Häll ostsåsen över purjolöken i formen och gratinera.
Kom ihåg:
Purjolöken är som namnet anger släkt med gul och röd lök och vitlök. Men purjolöken skiljer sig från de andra lökslagen framför allt genom att den saknar lökform och har gröna blad. Till sallader använder man det vita medan det grövre gröna används framför allt till kokning och i soppor. Det gröna ger fin färg åt t ex potatissoppa. Strimla så fint som möjligt och fräs i matfett. Blanda ned ett par matskedar smörfräst purjo i grönsakssoppor eller potatismos!
Tips och idéer:
Skölj purjon väl innan den används. Både sand och jord gömmer sig mellan bladen. Skär av roten nere vid basen och skär bort det allra grövsta i toppen. Snitta löken från basen mot toppen med en vass kniv. Vrid löken ett kvarts varv och skär ett nytt snitt från basen och uppåt. Skölj väl i kallt vatten eller spola purjolöken under vattenkranen.
Frys in:
Kokt purjolök går bra att frysa. Skär purjon i större eller mindre bitar allt efter önskan och förväll dem lätt. Låt dem rinna av väl och förpacka i aromtätt material. Lök ger som bekant ifrån sig både lukt och smak till andra livsmedel. Förvaringstid ca 10 månader.
PURJOLÖKSGRATÄNG
Purjolök är en bra grönsak till gratänger. Man kan använda hela löken, även det grova gröna som har en mustig och god smak. Den vita delen på purjolöken är betydligt mjällare. Skinka och tomat i gratängen gör den till en hel liten måltid.
4 portioner
3 purjolökar, ca 500 g
150 g rökt skinka
2 tomater
smör eller margarin
1 dl grädde
1 dl tomatpuré
1 dl riven ost
Ansa och skölj purjolöken och skär den i ganska stora bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten. Ta upp purjolöken och låt den rinna av. Skär skinkan i tärningar och tomaterna i skivor.
Lägg purjolöken i botten på en smord, ugnssäker form. Fördela skinkan och tomaterna ovanpå. Häll på grädden blandad med tomatpurén. Strö riven ost över och gratinera i ugn, 250°, ca 15 minuter.
Servera med bröd, smör och gärna en grönsallad.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Enklare:
En enklare och helt vegetarisk variant blir det om skinkan utesluts. Förutom purjolök kan gratängen även innehålla kokt potatis eller ev några rester av kokta grönsaker.
Annorlunda:
Koka en sås av purjolöksspadet och grädde. Lägg tomatskivor ovanpå purjolöken och smaksätt såsen med riven ost. Häll ostsåsen över purjolöken i formen och gratinera.
Kom ihåg:
Purjolöken är som namnet anger släkt med gul och röd lök och vitlök. Men purjolöken skiljer sig från de andra lökslagen framför allt genom att den saknar lökform och har gröna blad. Till sallader använder man det vita medan det grövre gröna används framför allt till kokning och i soppor. Det gröna ger fin färg åt t ex potatissoppa. Strimla så fint som möjligt och fräs i matfett. Blanda ned ett par matskedar smörfräst purjo i grönsakssoppor eller potatismos!
Tips och idéer:
Skölj purjon väl innan den används. Både sand och jord gömmer sig mellan bladen. Skär av roten nere vid basen och skär bort det allra grövsta i toppen. Snitta löken från basen mot toppen med en vass kniv. Vrid löken ett kvarts varv och skär ett nytt snitt från basen och uppåt. Skölj väl i kallt vatten eller spola purjolöken under vattenkranen.
Frys in:
Kokt purjolök går bra att frysa. Skär purjon i större eller mindre bitar allt efter önskan och förväll dem lätt. Låt dem rinna av väl och förpacka i aromtätt material. Lök ger som bekant ifrån sig både lukt och smak till andra livsmedel. Förvaringstid ca 10 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar