FESTGRYTA PÅ NÖTKÖTT
Den här grytan doftar och smakar härligt av rödvin och kryddor. Köttet blir också särskilt mört och fint av marineringen.
4 portioner
500 g benfritt nötkött av t ex
ytterlår eller högrev
2 tsk smör eller margarin
½ msk maizena
vatten
4 tomater
1 pkt djupfrysta ärter, ca 250 g
1 burk konserverad svamp, ca 200 g
1 msk smör eller margarin
50 g syltlök
Marinad:
1½ - 2 dl rödvin
2 - 3 lagerblad
3 vitpepparkorn
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 tsk timjan
Putsa köttet och skär det i tärningar. Lägg dem i en liten gryta. Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll den över köttet. Låt det hela stå kallt över natten. Sila marinaden och spara den. Låt köttet rinna av väl.
Bryn köttet i litet matfett i en stekpanna. Ta upp det och lägg det i en gryta. Häll över marinaden och tillsätt gärna lagerbladen därifrån. Låt grytan sjuda på svag värme 3/4 - 1 1/4 timme eller tills köttet är mört.
Red av skyn med litet maizena utrört i litet kallt vatten. Skär tomaterna i klyftor och lägg ned dem i grytan tillsammans med ärterna. Låt svampen rinna av. Bryn den i litet matfett i en stekpanna. Tillsätt den till grytan. Låt det hela sjuda ytterligare några minuter.
Lägg i syltlöken strax innan grytan ska serveras.
Tid för tillagning: 1 - 1½ timme
+ tid för marinering över natten.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar