FÄRSKAKA MED ÄPPLE
6 personer
200 g lättrökt skinka
3 msk smör eller margarin
500 g blandfärs
2 gula lökar
2 äpplen
1 dl skorpmjöl
2 dl vatten
salt, vitpeppar
1 ägg
1 msk Worcestershiresås
2 tomater
Finhacka skinkan och fräs den lätt i hälften av matfettet. Ta upp köttet. Hacka lök och äpple och fräs blandningen i pannan tillsammans med resten av matfettet. Låt fräset svalna. Blanda skorpmjöl och vatten och låt det svälla.
Arbeta ihop köttfärsen med den kalla skinkan, lökfräset, brödet, ägget och kryddorna. Späd med mer vatten om färsen känns för fast. Lägg tomatskivor i botten på en smord ugnseldfast form. Täck med köttfärsen och sätt in formen i ugnen på mellanläge ca 50 minuter.
Garnera köttfärskakan med skivade tomater och servera den med kokta bönor och potatis.
Variation:
Byt ut tomatskivorna i botten och ovanpå mot tunna äppelskivor som fått smörfräsa en kort stund.
Tid för tillagning: Ca 1 timme och 5 minuter.
Från Hemmets Journal kortserie

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar