fredag 16 maj 2014

Emmenthaler stekpotatis

EMMENTHALER STEKPOTATIS

Enkla och billiga råvaror i en jättegod rätt. En ny variant av råstekt potatis. Smält emmenthalerost med fin smak gör den speciell.

4 portioner

800 g potatis, fast sort
100 g bacon
40 g purjolök
2 msk smör eller margarin
salt, nymald vitpeppar
2 krm riven muskot
ca ½ dl riven emmenthaler-
eller grevéost


Skölj och skala ev potatisen. Hyvla tunna skivor med osthyvel eller i matberedare. Lägg skivorna på hushållspapper att torka. Strimla baconskivorna i 1 cm bitar. Ansa löken och skär den i tunna ringar.

Lägg baconet i en kall stekpanna och knaperstek det långsamt på låg- till medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper och lägg på ett fat. Häll bort baconfettet och hetta i stället upp matfett i samma panna. Stek potatisen, ev i omgångar, tills den mjuknat något. Sänk värmen, tillsätt lök och smaksätt med muskot, salt och peppar.

Sprid ut osten över potatisen och låt den smälta ett par minuter. Strö slutligen över baconet och servera genast.

Extra festligt blir det om man serverar en rå äggula och litet soya samt ett riktigt grovt knäckebröd till. Ställ fram en vacker glasbringare med immande kallt vatten och tunt skivad gurka i.

Tid för tillagning: Ca 55 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar