DAGENS RECEPT 14-05-17
DRUVSALLAD MED SKUMMIG VINSÅS
Druvor är vi vana att äta direkt från klasarna, mer sällan i lagade rätter. Men prova den här salladen där druvorna halverats och alla kärnor plockats bort. Druvsaft och sött vin ingår i den skummiga såsen som lägger sig som ett mjukt och fluffigt täcke över frukten.
6 portioner
500 g gröna druvor
Vinsås:
3 äggulor
1 msk socker
½ dl druvsaft + vatten
1½ dl sött vitt vin
2 dl vispgrädde
Skölj vindruvorna, halvera dem och ta bort kärnorna. Lägg druvhalvorna i en trådsikt över en skål och låt stå en stund, så att fruktsaften rinner ned i skålen. Blanda druvsaften med vatten så det blir ½ dl tillsammans. Blanda samman äggulor, socker, druvsaft och vin. Sjud blandningen under vispning på svag värme till en tjock och porös sås. Vispa såsen kall.
Vispa grädden och blanda ned den i såsen. Lägg upp druvorna i en skål och häll såsen över eller servera den separat.
Ca 50 minuter att tillaga
Enklare:
Det är trevligt att någon gång slippa kärnor i druvorna men det går naturligtvis bra att låta kärnorna vara kvar också. Men dela druvorna i alla fall, så blir efterrätten saftigare och mer salladslik. Häll en vanlig vaniljsås med vispad grädde över eller servera salladen med mjukrörd glass.
Annorlunda:
Följ receptet men ta inte fullt så mycket druvor. Ta i stället och skala ett par kiwifrukter och skär i skivor. Varva druvor och kiwifrukt i portionsskålar och häll den skummiga såsen över vid serveringen.
Kom ihåg:
Vindruvor finns av flera olika slag och odlas på olika håll i världen. Därför kan vi numera ha druvor under hela året. Vindruvor innehåller mycket druvsocker som snabbt ger ny energi. De är därför bra som mellanmål. Druvor bör förvaras i kylskåp, gärna i plastpåse som skyddar mot uttorkning.
Ett långsammare sätt att sjuda äggulor med socker och saft eller grädde är att sjuda i vattenbad. Fördelen är att man inte behöver riskera att såsen bränner vid eller skär sig. Häll blandningen i en tjockbottnad kastrull eller vispskål. Ställ skålen i en kastrull med varmt vatten på relativt svag värme på spisen. Vispa hela tiden tills såsen sjuder upp och tjocknar. Såsen blir luftig och fin.
Tips och idéer:
Det ser trevligt ut med "frostade" kanter på efterrättsskålar och glas. Frostningen gör man genom att först doppa glaskanten i lättvispad äggvita och därefter i socker. Frosten bör få torka något innan desserten fylls i glaset.
DRUVSALLAD MED SKUMMIG VINSÅS
Druvor är vi vana att äta direkt från klasarna, mer sällan i lagade rätter. Men prova den här salladen där druvorna halverats och alla kärnor plockats bort. Druvsaft och sött vin ingår i den skummiga såsen som lägger sig som ett mjukt och fluffigt täcke över frukten.
6 portioner
500 g gröna druvor
Vinsås:
3 äggulor
1 msk socker
½ dl druvsaft + vatten
1½ dl sött vitt vin
2 dl vispgrädde
Skölj vindruvorna, halvera dem och ta bort kärnorna. Lägg druvhalvorna i en trådsikt över en skål och låt stå en stund, så att fruktsaften rinner ned i skålen. Blanda druvsaften med vatten så det blir ½ dl tillsammans. Blanda samman äggulor, socker, druvsaft och vin. Sjud blandningen under vispning på svag värme till en tjock och porös sås. Vispa såsen kall.
Vispa grädden och blanda ned den i såsen. Lägg upp druvorna i en skål och häll såsen över eller servera den separat.
Ca 50 minuter att tillaga
Enklare:
Det är trevligt att någon gång slippa kärnor i druvorna men det går naturligtvis bra att låta kärnorna vara kvar också. Men dela druvorna i alla fall, så blir efterrätten saftigare och mer salladslik. Häll en vanlig vaniljsås med vispad grädde över eller servera salladen med mjukrörd glass.
Annorlunda:
Följ receptet men ta inte fullt så mycket druvor. Ta i stället och skala ett par kiwifrukter och skär i skivor. Varva druvor och kiwifrukt i portionsskålar och häll den skummiga såsen över vid serveringen.
Kom ihåg:
Vindruvor finns av flera olika slag och odlas på olika håll i världen. Därför kan vi numera ha druvor under hela året. Vindruvor innehåller mycket druvsocker som snabbt ger ny energi. De är därför bra som mellanmål. Druvor bör förvaras i kylskåp, gärna i plastpåse som skyddar mot uttorkning.
Ett långsammare sätt att sjuda äggulor med socker och saft eller grädde är att sjuda i vattenbad. Fördelen är att man inte behöver riskera att såsen bränner vid eller skär sig. Häll blandningen i en tjockbottnad kastrull eller vispskål. Ställ skålen i en kastrull med varmt vatten på relativt svag värme på spisen. Vispa hela tiden tills såsen sjuder upp och tjocknar. Såsen blir luftig och fin.
Tips och idéer:
Det ser trevligt ut med "frostade" kanter på efterrättsskålar och glas. Frostningen gör man genom att först doppa glaskanten i lättvispad äggvita och därefter i socker. Frosten bör få torka något innan desserten fylls i glaset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar