DAGENS RECEPT 14-05-20
WELSH RAREBIT
Welsh rarebit är en engelsk specialitet som är lätt att göra och därför är omtyckt och uppskattad långt utanför Englands gränser. Somliga vill ha den gratinerad, andra inte. Men alla vill ha den riktigt het och nygjord!
4 portioner
200 g ost, t ex Cheddar
1 msk smör eller margarin
1 dl pilsner
1 ägg
1 tsk senapspulver
salt, vitpeppar
4 skivor vitt bröd
paprikapulver
Skär osten i tärningar. Smält matfettet. Rör ned osten och späd med pilsner. Sjud blandningen på svag värme och rör samtidigt tills den blir jämn och tjock. Vispa upp ägget och rör ned det i blandningen. Smaksätt med senapspulver, salt och peppar.
Rosta brödet och fördela ostblandningen på brödskivorna. Pudra över litet paprikapulver. Servera med tomater och grönsallad.
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Ett enklare sätt att göra denna berömda smörgås är att rosta brödskivorna i ugnen. Vänd dem och rosta på båda sidor. Smöra brödskivorna och strö riven ost över. Blanda senapspulver med salt, vitpeppar och paprikapulver och strö över. Gratinera i 225° tills osten smält.
Annorlunda:
Gör ostkrämen enligt receptet. Rosta brödskivorna och bred smör på. Bred ostblandningen på brödet och gratinera i ugn, 275°, tills osten är bubblig och guldbrun.
Kom ihåg:
Cheddarosten är världens utan jämförelse mest imiterade ost. Den har fått sitt namn därför att den först tillverkades i sydvästra England nära byn Cheddar. När vi talar om cheddarost är det inte alltid den äkta engelska vi menar utan en cheddarliknande osttyp. Cheddarosten är innesluten i tyg. Det är kännetecknande för osttypen. Den är utmärkt till matlagning. Den har en behaglig, mjuk och litet kort konsistens. Den har fin och kraftig smak och smälter ned och blir krämig. Många tycker att smaken harmonierar särskilt bra med öl, antingen i glaset eller, som i Welsh Rarebit, i ostkrämen.
Tips och idéer:
Det kan vara svårt att få tag på lagrad ost. Det kostar nämligen mycket pengar att lagra ost och därför lagrar man sällan så länge som många skulle önska. Den som har utrymme och tillräckligt sval temperatur (12 - 13°C) kan lagra ost själv. I en källare eller i svalskåp kan man lagra t ex en Cheddarost i ytterligare några månader. Vänd osten då och då. Osten får sin smak när den åldras.
Från Nya Mästerkocken 1985

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar