onsdag 30 april 2014

Vinmarinerad stek

VINMARINERAD STEK

Den klassiska söndagssteken blir extra god om den får ligga i en marinad före stekningen. Servera hasselbackspotatis och tomatsallad till steken.

5 - 6 portioner

1 kg benfri oxstek eller fransyska
2 msk smör eller margarin
½ - 1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
150 g färska champinjoner
eller 1 burk konserverade, 185 g

Marinad:
2 - 3 dl rödvin
2 msk matolja
2 msk kinesisk soya
1 tsk krossade krydd-
eller svartpepparkorn
1 - 2 pressade vitlöksklyftor


Blanda samman marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll marinaden över. Förslut påsen och låt köttet marineras 8 - 24 timmar. Vänd på köttet ett par gånger. Ta upp köttet ur marinaden. Smält matfettet i en stekgryta och bryn köttet runt om tills det fått färg. Krydda det med salt och peppar. Häll på 1 dl av marinaden och stek köttet under lock 1 timme.

Skiva champinjonerna och lägg dem i grytan. Stek köttet ytterligare ca 30 minuter eller tills det är lagom stekt. Späd ev med litet mer av marinaden. Låt köttet vila ca 15 minuter och skär det sedan i skivor. Servera det och bjud champinjonerna till.

Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Marinering 8 - 24 timmar
1½ - 2 timmar på spisen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar