lördag 12 april 2014

Krämig champinjonsoppa

KRÄMIG CHAMPINJONSOPPA

Den här lena svampsoppan serveras tillsammans med läckra vitlökskrutonger. Perfekt för kalla vinterdagar (och annars också tycker jag, när man vill ha en god soppa!).

4 portioner

2 msk margarin
1 hackad silverlök
1 msk färsk hackad timjan
2 pressade vitlöksklyftor
750 g skivade champinjoner
1 l grönsaksbuljong
1 dl mjölk
4 skivor dagsgammal formfranska
med fullkorn
1 msk olivolja


Smält margarinet i en stor tjockbottnad kastrull på medelvärme. Fräs silverlök, timjan och hälften av vitlöken ca 10 minuter tills löken är mjuk. Tillsätt champinjonerna och fräs under omrörning. Lägg på ett lock till hälften och stek ca 10 minuter. Rör om då och då.

Häll på buljongen och koka upp, lägg på locket till hälften och låt sjuda ca 20 minuter. Ta av pannan från värmen och låt svalna lätt. Lägg över i en mixer eller matberedare och mixa i omgångar till en slät soppa. Häll över soppan i kastrullen och rör ned mjölken. Ställ kastrullen åt sidan.

Sätt ugnen på 200°. Skär av kanten på brödskivorna och skär brödet i ca 1 cm stora tärningar. Lägg brödtärningarna i en skål med oljan och resten av vitlöken och blanda väl. Lägg brödtärningarna på en plåt och rosta i ugnen tills de är gyllene och knapriga, 5 - 8 minuter.

Värm upp soppan tills den är genomvarm och servera med krutongerna.

Det går utmärkt att utesluta krutongerna och i stället servera varma, mjuka fullkornsbullar som är goda att doppa i soppan. En god lagrad ost är också gott vid festliga tillfällen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar