lördag 12 april 2014

Filmjölksmarinerad kyckling

FILMJÖLKSMARINERAD KYCKLING

Kycklingen som marinerats i kryddig filmjölk friteras lätt och kommer helt säkert att bli en helgfavorit.

6 portioner

1 kyckling, 1,8 kg
5 dl filmjölk
1 finhackad gul lök
1 msk blandade torkade örter
½ tsk paprika
½ tsk cayennepeppar
5 dl fint vetemjöl
½ tsk sellerisalt
½ tsk vitlökssalt
2½ dl olivolja


Dela den hela kycklingen i 10 - 12 bitar. Skölj kycklingbitarna och torka dem lätt med hushållspapper. Lägg kycklingen i en form av glas eller porslin och blanda ned filmjölk, lök, torkade örter, paprika och cayennepeppar. Täck över och kyl över natten. Vänd kycklingen ofta.

Ta upp kycklingen ur marinaden och låt den rinna av. Släng marinaden. Blanda mjöl, sellerisalt och vitlökssalt i en stor plastpåse och lägg ned hälften av kycklingbitarna. Skaka påsen så att kycklingen täcks av mjöl. Lägg över kycklingbitarna på ett fat och upprepa sedan med resten av kycklingen.

Sätt ugnen till 175°. Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera kycklingdelarna i omgångar ca 8 - 10 minuter tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper, lägg över på en plåt och ugnsstek 15 - 20 minuter tills de är genomstekta. Låt svalna lätt före servering.

Se till att oljan är riktigt het innan kycklingbitarna friteras. Prova genom att lägga en brödtärning i oljan; om det fräser när brödet läggs i är oljan tillräckligt het. Använd en tång för att arbeta med kycklingen när den friteras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar