DAGENS RECEPT 14-04-13
GRÖN BÖNSALLAD
Den enklaste måltid blir festligare om den inleds eller serveras med en färgglad sallad. I en sallad kan du blanda färska, konserverade eller frysta grönsaker efter behag, antingen vackert upplagda på ett fat eller portionerade på assietter.
4 portioner
1 burk gröna bönor, 425 g
3 tomater
½ gul lök
ca 10 gröna eller svarta oliver
Vitlöksdressing:
1 msk vinäger
3 msk matolja
1 krossad vitlöksklyfta
Låt bönorna rinna av. Skär tomaterna i skivor och skala och hacka löken. Skiva oliverna.
Lägg upp ingredienserna till salladen vackert på ett fat. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen och servera med gott bröd.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Det är inte alltid man har färska tomater hemma. Då går det bra att använda hela tomater på burk. Låt tomaterna rinna av och lägg upp dem hela eller delade på uppläggningsfatet. Ta finhackad rödlök eller finskuren purjolök i stället för gul lök. Oliverna kan bytas ut mot skivade rädisor.
Festligare:
Koka djupfrysta haricots verts eller vaxbönor. Spola dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Servera med mandel- eller ansjovisfyllda oliver eller strö hackad skållad mandel över salladen. Smaksätt dressingen med litet mosad grönmögelost.
Kom ihåg:
I en sallad går det bra att blanda färska, djupfrysta och konserverade grönsaker. Men grönsakerna får inte vara våta. Låt dem rinna av på hushållspapper eller handduk. Vätskan från grönsakerna blandas annars med salladsdressingen och gör den tunn och blaskig.
Salladssåsen eller dressingen ska framhäva den speciella smaken hos de olika ingredienserna i salladen. Det är såsen som ska ge salladen karaktär. Häll inte på dressingen för tidigt. Det är särskilt viktigt när det gäller grönsallad som lätt slokar. Försök att beräkna salladen så att det inte blir några rester. Sallad ska alltid ätas nytillagad, när den är riktigt fräsch och god.
Tips och idéer:
Lök är en vanlig ingrediens i matlagningen. Svensk lök är betydligt starkare i smaken än t ex spansk och portugisisk lök. Vår lök lämpar sig bäst som krydda men när löken är färsk använder vi den gärna även som grönsak. Den som tycker att lök smakar gott, men väl starkt, kan ge löken ett uppkok. Den starka, litet stickiga smaken mildras avsevärt om löken förvälls. Den ska inte koka mjuk utan ha kvar all sin spänst.
GRÖN BÖNSALLAD
Den enklaste måltid blir festligare om den inleds eller serveras med en färgglad sallad. I en sallad kan du blanda färska, konserverade eller frysta grönsaker efter behag, antingen vackert upplagda på ett fat eller portionerade på assietter.
4 portioner
1 burk gröna bönor, 425 g
3 tomater
½ gul lök
ca 10 gröna eller svarta oliver
Vitlöksdressing:
1 msk vinäger
3 msk matolja
1 krossad vitlöksklyfta
Låt bönorna rinna av. Skär tomaterna i skivor och skala och hacka löken. Skiva oliverna.
Lägg upp ingredienserna till salladen vackert på ett fat. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen och servera med gott bröd.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Det är inte alltid man har färska tomater hemma. Då går det bra att använda hela tomater på burk. Låt tomaterna rinna av och lägg upp dem hela eller delade på uppläggningsfatet. Ta finhackad rödlök eller finskuren purjolök i stället för gul lök. Oliverna kan bytas ut mot skivade rädisor.
Festligare:
Koka djupfrysta haricots verts eller vaxbönor. Spola dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Servera med mandel- eller ansjovisfyllda oliver eller strö hackad skållad mandel över salladen. Smaksätt dressingen med litet mosad grönmögelost.
Kom ihåg:
I en sallad går det bra att blanda färska, djupfrysta och konserverade grönsaker. Men grönsakerna får inte vara våta. Låt dem rinna av på hushållspapper eller handduk. Vätskan från grönsakerna blandas annars med salladsdressingen och gör den tunn och blaskig.
Salladssåsen eller dressingen ska framhäva den speciella smaken hos de olika ingredienserna i salladen. Det är såsen som ska ge salladen karaktär. Häll inte på dressingen för tidigt. Det är särskilt viktigt när det gäller grönsallad som lätt slokar. Försök att beräkna salladen så att det inte blir några rester. Sallad ska alltid ätas nytillagad, när den är riktigt fräsch och god.
Tips och idéer:
Lök är en vanlig ingrediens i matlagningen. Svensk lök är betydligt starkare i smaken än t ex spansk och portugisisk lök. Vår lök lämpar sig bäst som krydda men när löken är färsk använder vi den gärna även som grönsak. Den som tycker att lök smakar gott, men väl starkt, kan ge löken ett uppkok. Den starka, litet stickiga smaken mildras avsevärt om löken förvälls. Den ska inte koka mjuk utan ha kvar all sin spänst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar