onsdag 30 april 2014

Biffgryta Dijon

BIFFGRYTA DIJON

En mustig köttgryta smaksatt med senap. Servera med bandspaghetti eller potatis och gärna en bit pain riche att suga upp den goda såsen med.

5 - 6 portioner

Ca 900 g grytbitar av nötkött
(av princip köper jag aldrig grytbitar
utan skär köttet själv)
1 gul lök
2 stjälkar bladselleri
1 msk olja
1 stor pressad vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
½ tsk timjan
1 dl tomatpuré
2 msk senap, typ Dijon
4 - 5 dl köttbuljong (tärning)
1 dl rött vin
salt, peppar


Hacka löken och skär sellerin i bitar. Värm oljan i en gryta och fräs lök, selleri och vitlök ett par minuter. Lägg i köttet och ev litet mer olja. Bryn köttet på medelvärme 10 minuter. Rör om då och då. Strö över mjölet och stek ytterligare 10 minuter. Tillsätt ev mer olja om det behövs. Rör om då och då.

Tillsätt timjan, tomatpuré, senap och buljong och låt det koka upp. Låt grytan småputtra på svag värme 1 - 1½ timme eller tills köttet är mört. Häll i vinet och smaka av med salt och peppar. Låt grytan koka upp och servera den riktigt varm.

Det röda vinet kan ersättas med köttbuljong.

Servera köttgrytan med bandspaghetti eller smörslungad potatis, gröna bönor och en grönsallad. Gärna också pain riche att suga upp såsen med.

Tid för tillagning: 15 minuters förberedelse
+ 1½ - 2 timmar på spisen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar