DAGENS RECEPT 14-03-05
MIDDAGSSALLAD
Blomkålsbuketterna och äggklyftorna är alldeles för vackra för att gömmas i en skål under dressing! Lägg upp ingredienserna på ett fat och låt var och en förse sig själv.
4 portioner
1 litet blomkålshuvud
6 hårdkokta ägg
200 g skinka, kokt eller rökt
litet finhackad persilja
Sås:
2 dl gräddfil
1½ dl majonnäs
½ tsk salt
1 tsk curry
½ dl finhackad dill
Ansa blomkålen och dela den i buketter. Koka blomkålsbuketterna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl och kallna. Skala äggen och skär dem i klyftor. Skär skinkan i smala strimlor.
Lägg upp ägg, blomkål och skinka på ett fat och strö över persilja. Blanda samman ingredienserna till såsen. Servera salladen med såsen och ett gott bröd.
Ca 30 minuter att tillaga
Enklare:
Enklare är att varva blomkål, skinka och ägg i en salladsskål. Lägg äggen överst och häll såsen ovanpå.
Billigare:
Byt ut skinkan mot skivade fiskbullar eller finfördelad tonfisk.
Festligare:
Festligare blir rätten om den serveras med varma ostsmörgåsar. Bred smör på några skivor vitt bröd. Strö på örtsalt eller litet finklippt krasse eller körvel. Lägg en tjock ostskiva på varje smörgås och gratinera i ugn, 250°, ca 5 minuter eller tills osten har smält ned.
Kom ihåg:
Det går inte att komma ifrån att det luktar när man kokar kål. Det går inte att helt undvika lukten men man kan försöka mildra den. Var noga med att ha lock på kastrullen när blomkålen kokar. Sjud på svag värme och låt det absolut inte stormkoka. Häftig kokning är inte bra för kålen och dessutom sprids kållukten snabbt. Stäng dörrarna till köket och sätt på fläkten. Så fort kålen är färdigkokt ska den hällas av. Låt kålen kallna under lock.
Blomkål brukar ofta säljas omgiven av skyddande blast. Den mjälla blasten kan också ätas. Strimla den och blanda ned den i sallad. Vill man helt slippa undan lukten av kokt blomkål kan man använda djupfryst. Den är praktiskt taget luktfri.
Tips och idéer:
Den som vill bli sund och ska leva ett mer vitalt liv bör följa de goda råd som säger att vi ska öka konsumtionen av bl a grönsaker och bröd. Totalkonsumtionen av fett bör däremot minskas och det fett vi äter bör i möjligaste mån utgöras av fleromättat fett. Kostfibrernas betydelse har också uppmärksammats på senare år. Tarmfunktionerna måste stimuleras och aktiveras. I det arbetet har fibrerna sin givna uppgift.
MIDDAGSSALLAD
Blomkålsbuketterna och äggklyftorna är alldeles för vackra för att gömmas i en skål under dressing! Lägg upp ingredienserna på ett fat och låt var och en förse sig själv.
4 portioner
1 litet blomkålshuvud
6 hårdkokta ägg
200 g skinka, kokt eller rökt
litet finhackad persilja
Sås:
2 dl gräddfil
1½ dl majonnäs
½ tsk salt
1 tsk curry
½ dl finhackad dill
Ansa blomkålen och dela den i buketter. Koka blomkålsbuketterna knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl och kallna. Skala äggen och skär dem i klyftor. Skär skinkan i smala strimlor.
Lägg upp ägg, blomkål och skinka på ett fat och strö över persilja. Blanda samman ingredienserna till såsen. Servera salladen med såsen och ett gott bröd.
Ca 30 minuter att tillaga
Enklare:
Enklare är att varva blomkål, skinka och ägg i en salladsskål. Lägg äggen överst och häll såsen ovanpå.
Billigare:
Byt ut skinkan mot skivade fiskbullar eller finfördelad tonfisk.
Festligare:
Festligare blir rätten om den serveras med varma ostsmörgåsar. Bred smör på några skivor vitt bröd. Strö på örtsalt eller litet finklippt krasse eller körvel. Lägg en tjock ostskiva på varje smörgås och gratinera i ugn, 250°, ca 5 minuter eller tills osten har smält ned.
Kom ihåg:
Det går inte att komma ifrån att det luktar när man kokar kål. Det går inte att helt undvika lukten men man kan försöka mildra den. Var noga med att ha lock på kastrullen när blomkålen kokar. Sjud på svag värme och låt det absolut inte stormkoka. Häftig kokning är inte bra för kålen och dessutom sprids kållukten snabbt. Stäng dörrarna till köket och sätt på fläkten. Så fort kålen är färdigkokt ska den hällas av. Låt kålen kallna under lock.
Blomkål brukar ofta säljas omgiven av skyddande blast. Den mjälla blasten kan också ätas. Strimla den och blanda ned den i sallad. Vill man helt slippa undan lukten av kokt blomkål kan man använda djupfryst. Den är praktiskt taget luktfri.
Tips och idéer:
Den som vill bli sund och ska leva ett mer vitalt liv bör följa de goda råd som säger att vi ska öka konsumtionen av bl a grönsaker och bröd. Totalkonsumtionen av fett bör däremot minskas och det fett vi äter bör i möjligaste mån utgöras av fleromättat fett. Kostfibrernas betydelse har också uppmärksammats på senare år. Tarmfunktionerna måste stimuleras och aktiveras. I det arbetet har fibrerna sin givna uppgift.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar