tisdag 4 mars 2014

Dagens recept: Gammaldags potatisgratäng

DAGENS RECEPT 14-03-04

GAMMALDAGS POTATISGRATÄNG

Olika rotfrukter matchar varandra väl i en gratäng. Om du serverar gyllengula, nyrökta böcklingar till potatisgratängen har du en festlig måltid till ett hyfsat pris. Om du föredrar kött är både korv och skinka lämpligt sällskap.

4 - 6 portioner

1 kg potatis (12 - 14 st)
ca 500 g palsternacka
1 purjolök
1 bunt dill
1 bunt persilja

Stuvning:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
6 dl vätska (4 dl mjölk + 2 dl palsternacksspad)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gratinering:
1 msk ströbröd
½ dl riven ost


Tvätta potatisen och koka den med skalet på tills den är knappt färdig. Skala palsternackan och skär den i tunna skivor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av spadet och spara det till stuvningen. Ansa purjolöken och skär den i tunna skivor. Fräs den lätt i litet matfett. Hacka dill och persilja grovt. Skala och skiva den kokta potatisen.

Fräs matfett och vetemjöl. Späd med vätskan och koka några minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar. Varva potatis, palsternacka, purjolök, dill och persilja i en ugnssäker form och häll stuvningen över. Blanda ströbröd och riven ost och strö över. Grädda i ugn, 200°, ca 30 minuter.

Strö över litet hackad persilja och servera med böckling, korv eller skinka.

Ca 45 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda


Enklare:
Kanske du redan har kokt potatis i kylskåpet? Då kan du använda dem till gratängen. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Byt ut palsternackan mot kokt selleri eller blandade kokta rotfrukter. Även kålrot och kålrabbi går bra.

Festligare:
Gratängen blir finare om den lagas med grädde i såsen. Annars är det vad du serverar till som avgör hur festlig måltiden blir. Exempelvis blir rostbiff med potatisgratäng en riktig kalasmiddag.

Kom ihåg:
Löksmaken blir mildare om du förväller purjolöken. Använd också det gröna på löken - det ger både fin smak och vacker färg åt anrättningen.

Tips och idéer:
Ett trevligt sätt att ta vara på rester av t ex grönsaker och potatis är att laga en blandad grönsaksgratäng. Varva i en ugnssäker form kokta kalla potatisar, kokta grönsaker och litet fräst lök. Häll över en gratängsås och strö över litet riven ost. Låt det hela bli genomvarmt och få fin färg i ugnen medan du förbereder resten av måltiden.

Frys in:
Gratängen går utmärkt att frysa. Frys den gräddad eller ogräddad i den form som den ska serveras ur. Emballera väl. Formen kan sedan sättas in otinad i ugnen samtidigt som strömmen sätts på. Förvaringstid ca 2 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar