måndag 3 mars 2014

Dagens recept: Kungens korv

DAGENS RECEPT 14-03-03

KUNGENS KORV

Vardagsmat kan smaka fest om man lägger ned litet kärlek och omsorg på tillagningen. Det är egentligen så litet som behövs - en färgglad ingrediens, en pikant smaksättning och intresse för det man håller på med. En trevlig uppläggning och servering fulländar det hela.

4 portioner

500 g falukorv
5 tomater
1 dl finhackad persilja
½ dl finhackad dill

Sås:
2 dl kaffegrädde
2 tsk riven pepparrot
2 tsk senap
1 msk tomatpuré eller chilisås
½ tsk salt


Skär korv och tomater i skivor. Varva med dill och persilja i en ugnssäker form. Blanda samman ingredienserna till såsen och häll den över. Ställ in i 175° ugn ca 20 minuter. Servera med potatis och en sallad.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter i ugnen


Enklare:
Både enklare och billigare blir det om man använder skivad kokt potatis i stället för tomater. I övrigt som i vårt recept, men det behövs ingen extra potatis till serveringen.

Snabbare:
Det tar visserligen inte lång tid att grädda rätten i ugnen, men det går ännu fortare att göra den i en stor stekpanna på spisen. Varva korv och tomater i stekpannan och häll såsen över. Lägg på ett lock och sjud på svag värme tills allt är genomvarmt. Det tar ca 10 minuter.

Festligare:
Festligare - men samtidigt litet dyrare och fetare - blir korvrätten med vispgrädde. Servera med ett luftigt och gott potatismos.

Kom ihåg:
Dra av skinnet på falukorven och skär den i jämna skivor. Falukorv ska stekas i varm stekpanna och helst utan fett. Stek någon minut på var sida och vänd korven. Vissa korvar som är magra eller innehåller mycket torrmjölk vill gärna fastna i stekpannan och bli brända. Stek därför alltid på mycket svag värme. Ibland kan man behöva tillsätta en aning fett i stekpannan.

Grönsaker i någon form bör serveras till varje måltid. Det kompletterar kött och fisk och ger färg och smak men ytterst få kalorier.

Tips och idéer:
Det finns färdigriven pepparrot att köpa. Riktigt samma smak som nyriven pepparrot har den emellertid inte. Om du vill riva färsk pepparrot går det lättare om den först läggs 1 timme i frysen så den blir alldeles stel. Då river man på ett par ögonblick det som behövs till en maträtt. Riven pepparrot är praktiskt att ha färdigt i frysen. Riv små portioner och frys in i folie.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar