DAGENS RECEPT 14-03-06
FAVORITFÄRS
Färs är lätt att variera och blir alltid gott. Rökt skinka och svartpeppar ger litet extra sting och de goda grönsakerna ger färgglädje och nyttiga vitaminer!
4 portioner
100 g rökt skinka
2 kokta, kalla potatisar
400 g fläskfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
ca 2 dl vatten
Skär skinkan i små tärningar. Riv eller mosa potatisen. Blanda färsen med skinka, potatis, salt och peppar. Tillsätt ägg och vatten och arbeta färsen smidig.
Forma färsen till en limpa och lägg den i en smord, ugnssäker form. Stek i ugn, 175°, ca 1 timme. Ös ev under tiden med den sky som bildas eller pensla med litet smält matfett.
Skär upp skinkfärsen. Vispa ur formen med litet hett vatten till sky. Servera med kokt eller pressad potatis, sky och grönsaker.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att ugnssteka
Annorlunda:
Forma färsen till ganska tjocka biffar och vira en baconskiva runt om. Ställ biffarna intill varandra i en ugnssäker form. Stek i ugn, 200°, ca 25 minuter. Ös biffarna ett par gånger under stekningen. Servera med potatis.
Festligare:
Täck färsen med skivor av bacon. Lägg dem kant i kant så att hela ovansidan på färsen blir täckt. Servera svampsås och en sallad till skinkfärsen.
Kom ihåg:
Grönsaker innehåller i allmänhet ganska stora mängder C-vitamin. C-vitaminet är vattenlösligt och det förstörs bl a av värme. Grönsaker ska därför koka i litet vatten och under så kort tid som möjligt.
Lägg djupfrysta grönsaker i så litet kokande vatten att de nätt och jämnt täcks. Koka upp och låt koka försiktigt under lock. Hur länge de ska koka framgår av förpackningen. Dra kastrullen från värmen och häll på litet kallt vatten. Häll av vattnet och servera grönsakerna.
Tips och idéer:
En paté är egentligen ingenting annat än en riktigt fin färs. Det kan vara en köttfärs eller en fiskfärs. Även av grönsaker kan man göra paté. Skär färsen i skivor och lägg upp på assietter med salladsblad. Garnera med ett par små gurkor, litet pickles eller tomater. Gelé eller någon färdig sås eller en blandad sallad är festligt att servera till. Bröd och smör förgyller måltiden.
Frys in:
Färsen kan frysas in färdiggräddad eller rå. Förpacka den väl. Färsen bör vara helt kall innan den förpackas. Förvaringstid ca 2 månader.
FAVORITFÄRS
Färs är lätt att variera och blir alltid gott. Rökt skinka och svartpeppar ger litet extra sting och de goda grönsakerna ger färgglädje och nyttiga vitaminer!
4 portioner
100 g rökt skinka
2 kokta, kalla potatisar
400 g fläskfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
ca 2 dl vatten
Skär skinkan i små tärningar. Riv eller mosa potatisen. Blanda färsen med skinka, potatis, salt och peppar. Tillsätt ägg och vatten och arbeta färsen smidig.
Forma färsen till en limpa och lägg den i en smord, ugnssäker form. Stek i ugn, 175°, ca 1 timme. Ös ev under tiden med den sky som bildas eller pensla med litet smält matfett.
Skär upp skinkfärsen. Vispa ur formen med litet hett vatten till sky. Servera med kokt eller pressad potatis, sky och grönsaker.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att ugnssteka
Annorlunda:
Forma färsen till ganska tjocka biffar och vira en baconskiva runt om. Ställ biffarna intill varandra i en ugnssäker form. Stek i ugn, 200°, ca 25 minuter. Ös biffarna ett par gånger under stekningen. Servera med potatis.
Festligare:
Täck färsen med skivor av bacon. Lägg dem kant i kant så att hela ovansidan på färsen blir täckt. Servera svampsås och en sallad till skinkfärsen.
Kom ihåg:
Grönsaker innehåller i allmänhet ganska stora mängder C-vitamin. C-vitaminet är vattenlösligt och det förstörs bl a av värme. Grönsaker ska därför koka i litet vatten och under så kort tid som möjligt.
Lägg djupfrysta grönsaker i så litet kokande vatten att de nätt och jämnt täcks. Koka upp och låt koka försiktigt under lock. Hur länge de ska koka framgår av förpackningen. Dra kastrullen från värmen och häll på litet kallt vatten. Häll av vattnet och servera grönsakerna.
Tips och idéer:
En paté är egentligen ingenting annat än en riktigt fin färs. Det kan vara en köttfärs eller en fiskfärs. Även av grönsaker kan man göra paté. Skär färsen i skivor och lägg upp på assietter med salladsblad. Garnera med ett par små gurkor, litet pickles eller tomater. Gelé eller någon färdig sås eller en blandad sallad är festligt att servera till. Bröd och smör förgyller måltiden.
Frys in:
Färsen kan frysas in färdiggräddad eller rå. Förpacka den väl. Färsen bör vara helt kall innan den förpackas. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar