söndag 9 mars 2014

Dagens recept: Frasiga våfflor

DAGENS RECEPT 14-03-09

FRASIGA VÅFFLOR

Läckra, nygräddade frasvåfflor ska helst ätas direkt från laggen. I ett elektriskt våffeljärn gräddas de snabbt och på några minuter får man ihop till en trave. Sylt eller bär och grädde hör till.

8 laggar

2 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 msk smör eller margarin
3 dl vispgrädde

Till servering:
hallonsylt
ev vispgrädde


Blanda vatten och vetemjöl till en slät smet. Smält fettet och låt det svalna. Vispa grädden. Blanda ned matfett och grädde i smeten.

Hetta upp våffeljärnet. Häll litet smet i järnet och grädda. Servera de nygräddade våfflorna med hallonsylt och gärna en klick vispad grädde.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att grädda


Enklare:
Våffelmix är en utmärkt produkt som är lätt att använda. När man använder mix kan våffeljärnet behöva smörjas då och då. Läs på förpackningen!

Annorlunda:
Lägg de nygräddade våfflorna på ett galler och klipp dem i hjärtan. Servera våfflorna som små kakor med socker och kanel.

Våfflorna kan också serveras med något salt tilltugg i stället för sylt och vispgrädde. Gräddfil, eller crème fraîche och löjrom, eller vanlig svart eller röd kaviar går bra tillsammans med osötade våfflor.

Festligare:
Blanda mjukrörd vaniljglass och vispad grädde. Lägg en stor klick på en nygräddad våffla och servera med jordgubbssylt eller knappt tinade djupfrysta jordgubbar.

Kom ihåg:
Det osar när man gräddar våfflor, det går inte att komma ifrån. Men det blir mindre os om våffeljärnet är rent. Torka därför av järnet ordentligt efter varje användning. Frasvåfflor är feta och innehåller mycket grädde. En del av fettet smälter ned och har lätt för att rinna på utsidan.

När man gräddar frasvåfflor behöver man aldrig smörja järnet. Äggvåfflor, däremot, som inte innehåller så mycket fett, brukar kräva ett välsmort järn för att inte fastna.

Ställ gärna våffeljärnet på en skärbräda ovanpå spisen. Sätt på fläkten så drar det mesta oset ut direkt.

Tips och idéer:
Till våfflorna kan det vara trevligt att bjuda en litet annorlunda sylt. Blanda ned några knappt tinade, skivade jordgubbar i en burk vanlig industritillverkad sylt och servera omedelbart.

När färska eller frysta bär blandas ned i en kokt sylt bör sylten användas direkt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar