DAGENS RECEPT 14-03-10
VÅRKYCKLING
I vanliga fall ser en kokt, kall kyckling inte direkt aptitretande ut. Men bena ur den och häll en gyllengul sås över och strö litet finstrimlade citronskal ovanpå och det blir genast helt annorlunda. Både vackert och gott och det bästa av allt - inga ben.
4 portioner
1 kokt kyckling
Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
saft av ½ citron
rivet citronskal
salt, vitpeppar
1 äggula
1 dl vispgrädde
Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Lägg upp dem på ett serveringsfat.
Fräs matfett och vetemjöl. Späd med hönsbuljong och koka såsen ca 3 minuter under omrörning. Smaksätt med citronsaft, citronskal, salt och vitpeppar. Låt såsen kallna och rör ned äggulan. Vispa grädden till hårt skum och rör till sist ned den i såsen.
Servera med ris eller ett gott bröd och grönsallad.
Ca 30 minuter att tillaga
Annorlunda:
Smaksätt såsen med paprikapulver, så mycket att såsen blir rosafärgad. Garnera med ringar av röd paprika.
Eller smaksätt såsen med massor av finhackad persilja och garnera med grön paprika.
Eller strö litet riven ost över och värm rätten i ugn, 200°, ca 10 minuter.
Kom ihåg:
Varmt och kallt bör inte serveras på samma fat - då blir hela rätten ljum! Varm sås på varm kyckling och kall sås på kall kyckling. Många vill också ha sallad serverad på en liten tallrik för sig.
Det är inte mängden av dyrbara ingredienser som gör att man uppskattar en maträtt särskilt mycket. Det är förhållandet mellan de ingående råvarorna, de ska passa ihop och inte konkurrera med varandra på tallriken. Maten ska vara vällagad och serveras vid rätt temperatur.
Tips och idéer:
Du kan koka kycklingen till den här rätten i hönsbuljong för att ge den litet kraftigare smak. Sila sedan upp buljongen och använd den i såsen.
Det går lättast att bena ur den kokta kycklingen medan den ännu är varm.
Frys in:
Kokt urbenad kyckling kan frysas in och tinas när den ska användas. Förpacka den väl. Förvaringstid ca 2 månader.
VÅRKYCKLING
I vanliga fall ser en kokt, kall kyckling inte direkt aptitretande ut. Men bena ur den och häll en gyllengul sås över och strö litet finstrimlade citronskal ovanpå och det blir genast helt annorlunda. Både vackert och gott och det bästa av allt - inga ben.
4 portioner
1 kokt kyckling
Sås:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
saft av ½ citron
rivet citronskal
salt, vitpeppar
1 äggula
1 dl vispgrädde
Bena ur kycklingen och skär den i mindre bitar. Lägg upp dem på ett serveringsfat.
Fräs matfett och vetemjöl. Späd med hönsbuljong och koka såsen ca 3 minuter under omrörning. Smaksätt med citronsaft, citronskal, salt och vitpeppar. Låt såsen kallna och rör ned äggulan. Vispa grädden till hårt skum och rör till sist ned den i såsen.
Servera med ris eller ett gott bröd och grönsallad.
Ca 30 minuter att tillaga
Annorlunda:
Smaksätt såsen med paprikapulver, så mycket att såsen blir rosafärgad. Garnera med ringar av röd paprika.
Eller smaksätt såsen med massor av finhackad persilja och garnera med grön paprika.
Eller strö litet riven ost över och värm rätten i ugn, 200°, ca 10 minuter.
Kom ihåg:
Varmt och kallt bör inte serveras på samma fat - då blir hela rätten ljum! Varm sås på varm kyckling och kall sås på kall kyckling. Många vill också ha sallad serverad på en liten tallrik för sig.
Det är inte mängden av dyrbara ingredienser som gör att man uppskattar en maträtt särskilt mycket. Det är förhållandet mellan de ingående råvarorna, de ska passa ihop och inte konkurrera med varandra på tallriken. Maten ska vara vällagad och serveras vid rätt temperatur.
Tips och idéer:
Du kan koka kycklingen till den här rätten i hönsbuljong för att ge den litet kraftigare smak. Sila sedan upp buljongen och använd den i såsen.
Det går lättast att bena ur den kokta kycklingen medan den ännu är varm.
Frys in:
Kokt urbenad kyckling kan frysas in och tinas när den ska användas. Förpacka den väl. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar