DAGENS RECEPT 14-03-08
SLOTTSSTEK
Helt kött är kalasmat. En riktig nötstek med sås, potatis och grönsaker är detsamma som en riktig söndagsmiddag för väldigt många av oss. Och när vi ska bjuda släkten på middag är det mycket som talar för att det blir en gammaldags slottsstek som kommer på bordet.
8 portioner
Ca 1 kg benfritt nötkött
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
Sås:
4 dl vätska (sky + buljong)
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Lägg köttet i en långpanna och stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Hela röret bör vara inne i köttet. Stek i ugn, 175°. När termometern visar 70° är köttet lätt rosa i mitten (ca 1½ timme). Vid 75° är köttet genomstekt (ca 2 timmar).
Ta upp köttet och lägg det på en skärbräda. Täck med folie och låt steken vila ca 15 minuter.
Vispa ur långpannan med litet vatten. Sila upp skyn i en kastrull och späd med buljong till 4 dl. Låt koka upp. Red med vetemjöl utrört i grädde. Låt såsen koka några minuter och smaksätt med salt och peppar.
Skär köttet i tunna skivor. Servera med kokt potatis, helstekta smålökar och grönsaker.
Ca 15 minuter att förbereda
1½ - 2 timmar att ugnssteka
Billigare:
Nötkött är dyrt. Men fryst kött brukar vara billigare än färskt och en fryst bit av fransyskan går precis lika bra att använda som en färsk.
Annorlunda:
För att få köttet mörare och ge det en litet annorlunda smak kan det marineras. Blanda en marinad av t ex 1 flaska enkelt rött vin, 1½ dl vinäger och 1½ dl olja. Tillsätt 3 skivade rödlökar, 2 krossade lagerblad och 10 hela vitpepparkorn. Lägg köttet i marinaden och se till att det blir helt täckt. Låt stå kallt 1 vecka (köttet måste stå i kylskåpet). Vänd det då och då. Stek som receptet anger och använd litet av marinaden till att späda med och till såsen.
Kom ihåg:
Salta inte köttet en lång stund innan det ska stekas. Saltet drar nämligen ut köttsaften - köttet blir blött på ytan och det är svårt att få en fin stekskorpa. Dessutom blir köttet torrare.
När du steker marinerat kött ska det torkas av med hushållspapper. Kött som ska stekas bör inte sköljas. Ytan bör vara så torr som möjligt för att stekytan ska bli fin. Skrapa i stället köttet på ytan med en kniv. Stek inte för länge så att köttet blir torrt och trådigt.
Tips och idéer:
Ett behändigt sätt att steka kött utan os är att använda en s k lergryta. Grytan ska ligga i blöt innan den används. Köttet kan sedan läggas direkt i den blötlagda grytan utan att använda något matfett. Locket läggs på och grytan ställs in i kall ugn. Termostaten ställs på högst 200°. För att få litet bättre färg på köttet kan det stekas utan lock de sista 20 minuterna.
Frys in:
Köttet kan frysas stekt, i bit eller skivor. Förpacka det väl. Lägg plastfolie mellan skivorna, så att det går lätt att sära när köttet ska användas. Förvaringstid ca 6 månader.
SLOTTSSTEK
Helt kött är kalasmat. En riktig nötstek med sås, potatis och grönsaker är detsamma som en riktig söndagsmiddag för väldigt många av oss. Och när vi ska bjuda släkten på middag är det mycket som talar för att det blir en gammaldags slottsstek som kommer på bordet.
8 portioner
Ca 1 kg benfritt nötkött
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
Sås:
4 dl vätska (sky + buljong)
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Lägg köttet i en långpanna och stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Hela röret bör vara inne i köttet. Stek i ugn, 175°. När termometern visar 70° är köttet lätt rosa i mitten (ca 1½ timme). Vid 75° är köttet genomstekt (ca 2 timmar).
Ta upp köttet och lägg det på en skärbräda. Täck med folie och låt steken vila ca 15 minuter.
Vispa ur långpannan med litet vatten. Sila upp skyn i en kastrull och späd med buljong till 4 dl. Låt koka upp. Red med vetemjöl utrört i grädde. Låt såsen koka några minuter och smaksätt med salt och peppar.
Skär köttet i tunna skivor. Servera med kokt potatis, helstekta smålökar och grönsaker.
Ca 15 minuter att förbereda
1½ - 2 timmar att ugnssteka
Billigare:
Nötkött är dyrt. Men fryst kött brukar vara billigare än färskt och en fryst bit av fransyskan går precis lika bra att använda som en färsk.
Annorlunda:
För att få köttet mörare och ge det en litet annorlunda smak kan det marineras. Blanda en marinad av t ex 1 flaska enkelt rött vin, 1½ dl vinäger och 1½ dl olja. Tillsätt 3 skivade rödlökar, 2 krossade lagerblad och 10 hela vitpepparkorn. Lägg köttet i marinaden och se till att det blir helt täckt. Låt stå kallt 1 vecka (köttet måste stå i kylskåpet). Vänd det då och då. Stek som receptet anger och använd litet av marinaden till att späda med och till såsen.
Kom ihåg:
Salta inte köttet en lång stund innan det ska stekas. Saltet drar nämligen ut köttsaften - köttet blir blött på ytan och det är svårt att få en fin stekskorpa. Dessutom blir köttet torrare.
När du steker marinerat kött ska det torkas av med hushållspapper. Kött som ska stekas bör inte sköljas. Ytan bör vara så torr som möjligt för att stekytan ska bli fin. Skrapa i stället köttet på ytan med en kniv. Stek inte för länge så att köttet blir torrt och trådigt.
Tips och idéer:
Ett behändigt sätt att steka kött utan os är att använda en s k lergryta. Grytan ska ligga i blöt innan den används. Köttet kan sedan läggas direkt i den blötlagda grytan utan att använda något matfett. Locket läggs på och grytan ställs in i kall ugn. Termostaten ställs på högst 200°. För att få litet bättre färg på köttet kan det stekas utan lock de sista 20 minuterna.
Frys in:
Köttet kan frysas stekt, i bit eller skivor. Förpacka det väl. Lägg plastfolie mellan skivorna, så att det går lätt att sära när köttet ska användas. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar