DAGENS RECEPT 14-03-13
FIN KÖTTSOPPA
Det finns en soppa som slår alla andra i popularitet. Det är förstås köttsoppan. Rykande varm ska den serveras och det ska vara gott om rotfrukter och kött. Många vill ha smörgås till soppa - en grov knäckebrödssmörgås känns rätt och riktigt.
4 portioner
Ca 200 g benfritt nötkött
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
1½ l vatten
2 morötter
1 bit rotselleri
300 g potatis (4 - 5 st)
1 bit purjolök
½ dl hackad persilja
Skär köttet i tärningar. Skala och hacka löken. Bryn kött och lök i matfett. Strö över salt och vitpeppar. Häll på vatten och låt köttet sjuda ca 30 minuter.
Skölj och skala morötter, selleri och potatis. Skär morötterna i slantar och rotselleri och potatis i tärningar. Skölj och skär purjon i ringar. Lägg alltsammans i soppgrytan och låt koka tills kött och grönsaker är mjuka. Strö över persilja vid serveringen.
Ca 45 minuter att tillaga
Annorlunda:
Fin färg på soppan blir det av en råriven rödbeta. Låt den koka med den sista kvarten.
Billigare:
Benfritt nötkött är dyrt. Betydligt billigare (men också mindre köttigt) blir det när soppan kokas på köttben. Skrapa benen och hacka köttet fint. Se till att skrapa ur eventuell märg ur benen.
Festligare:
Åtminstone äldre människor brukar tycka att det är festligt med klimp i köttsoppan. Koka upp 1 dl vatten med 60 g smör eller margarin och vispa ned 1 dl vetemjöl. Låt smeten kallna några minuter och rör därefter ned 2 hela ägg, ett åt gången. Smaksätt smeten med salt och riven muskot. Klicka med en sked ned små bollar i den kokande soppan. Låt klimparna koka 4 - 5 minuter.
Kom ihåg:
Det finns enklare och billigare köttslag att köpa till soppor. Lämpliga bitar att koka soppa på är t ex högrev, märgpipa, bringa eller köttiga ben. Beräkna ca 125 g kött med ben per portion till köttsoppa.
Nya rön har gjort gällande att kött ska sättas på i kokande vatten. Då bildas mycket litet, eller inget skum alls.
Tips och idéer:
En god soppa behöver inte innehålla en mängd dyrbara och svåråtkomliga ingredienser. Fransmännen, dessa kokkonstens mästare, är experter på soppor. Det viktigaste för en god soppa är buljongen/spadet. Buljong kan du koka själv antingen på fina köttben eller på buljongtärning. Den allra snabbaste soppan gör du på buljongtärningar och djupfrysta grönsaker. Köttet kan vara ett par bitar stek, korv eller pålägg.
Frys in:
Om du har kokat en stor sats köttsoppa kan du mycket väl frysa ned den för kortare tid. Häll soppan i en burk eller tät plastpåse och frys ned den. Förpacka påsen i ytteremballage. Förvaringstid ca 2 månader.
FIN KÖTTSOPPA
Det finns en soppa som slår alla andra i popularitet. Det är förstås köttsoppan. Rykande varm ska den serveras och det ska vara gott om rotfrukter och kött. Många vill ha smörgås till soppa - en grov knäckebrödssmörgås känns rätt och riktigt.
4 portioner
Ca 200 g benfritt nötkött
1 gul lök
2 msk smör eller margarin
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
1½ l vatten
2 morötter
1 bit rotselleri
300 g potatis (4 - 5 st)
1 bit purjolök
½ dl hackad persilja
Skär köttet i tärningar. Skala och hacka löken. Bryn kött och lök i matfett. Strö över salt och vitpeppar. Häll på vatten och låt köttet sjuda ca 30 minuter.
Skölj och skala morötter, selleri och potatis. Skär morötterna i slantar och rotselleri och potatis i tärningar. Skölj och skär purjon i ringar. Lägg alltsammans i soppgrytan och låt koka tills kött och grönsaker är mjuka. Strö över persilja vid serveringen.
Ca 45 minuter att tillaga
Annorlunda:
Fin färg på soppan blir det av en råriven rödbeta. Låt den koka med den sista kvarten.
Billigare:
Benfritt nötkött är dyrt. Betydligt billigare (men också mindre köttigt) blir det när soppan kokas på köttben. Skrapa benen och hacka köttet fint. Se till att skrapa ur eventuell märg ur benen.
Festligare:
Åtminstone äldre människor brukar tycka att det är festligt med klimp i köttsoppan. Koka upp 1 dl vatten med 60 g smör eller margarin och vispa ned 1 dl vetemjöl. Låt smeten kallna några minuter och rör därefter ned 2 hela ägg, ett åt gången. Smaksätt smeten med salt och riven muskot. Klicka med en sked ned små bollar i den kokande soppan. Låt klimparna koka 4 - 5 minuter.
Kom ihåg:
Det finns enklare och billigare köttslag att köpa till soppor. Lämpliga bitar att koka soppa på är t ex högrev, märgpipa, bringa eller köttiga ben. Beräkna ca 125 g kött med ben per portion till köttsoppa.
Nya rön har gjort gällande att kött ska sättas på i kokande vatten. Då bildas mycket litet, eller inget skum alls.
Tips och idéer:
En god soppa behöver inte innehålla en mängd dyrbara och svåråtkomliga ingredienser. Fransmännen, dessa kokkonstens mästare, är experter på soppor. Det viktigaste för en god soppa är buljongen/spadet. Buljong kan du koka själv antingen på fina köttben eller på buljongtärning. Den allra snabbaste soppan gör du på buljongtärningar och djupfrysta grönsaker. Köttet kan vara ett par bitar stek, korv eller pålägg.
Frys in:
Om du har kokat en stor sats köttsoppa kan du mycket väl frysa ned den för kortare tid. Häll soppan i en burk eller tät plastpåse och frys ned den. Förpacka påsen i ytteremballage. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar