DAGENS RECEPT 14-03-12
LEMON CURD
Engelsmännen har faktiskt lärt oss en hel del i matväg, även om de inte är kända som några stora kulinariska föregångare. Men engelsk frukost är något speciellt, och till en sådan hör självfallet nybryggt te, rostat bröd och inte sällan en härlig citronkräm att breda på brödet.
Ca 3 dl lemon curd
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
75 - 100 g smör eller margarin
Riv skalet och pressa saften ur citronerna. Vispa samman ägg och socker i en kastrull eller rostfri bunke. Tillsätt skal och saft av citronerna och sjud i vattenbad under kraftig vispning tills massan tjocknar. Rör ned matfett och låt krämen kallna.
Häll upp citronkrämen och förvara den kallt. Servera till rostat bröd, scones, kex eller som tårtfyllning.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Följ receptet till lemon curd men byt ut citronerna mot 2 apelsiner. Välj blodapelsiner så blir krämen vackert orangefärgad.
Festligare:
Bred krämen på kex eller rån. Gör dem dubbla och servera genast medan de är spröda och frasiga.
Grädda tunna pannkakor och låt dem kallna på smörpapper. Bred apelsin- eller citronkrämen på och rulla ihop. Lägg pannkakorna på ett uppläggningsfat och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet ett par timmar. Servera pannkakorna väl kylda som dessert med vispgrädde.
Kom ihåg:
Tebryggning har ofta beskrivits som en ceremoni vilken skulle behärskas till fulländning endast av engelsmän. Men det är ingen konst att brygga ett gott te. Man följer bara vissa fasta regler. Värm en tekanna och häll ut vattnet strax före bryggningen. Mät upp teet (2 msk te per liter vatten) och lägg det i botten på tekannan eller i en insats. Sjud upp vattnet, men låt det inte koka, och häll det sjudande vattnet över tebladen i kannan. Låt teet dra 3 - 5 minuter. Rör om och låt tebladen sjunka till botten eller sila ifrån dem.
Servera söt sylt, t ex blåbärssylt eller körsbärssylt, till teet. Ta en sked sylt i koppen, rör om och drick. Te med sylt i är en vanlig företeelse i Sovjet.
Tips och idéer:
Presenter som går att äta brukar uppskattas av de flesta. Hur skulle det vara att ta med en burk lemon eller apelsincurd när du går bort nästa gång? Om du ändå ska göra lemon curd till dig själv, gör dubbel sats. Eller ännu hellre, gör 2 satser därför att det kan vara svårt att sjuda en stor sats.
Lemon curd är en färskvara, den innehåller smör eller margarin, och ska därför inte förvaras länge.
LEMON CURD
Engelsmännen har faktiskt lärt oss en hel del i matväg, även om de inte är kända som några stora kulinariska föregångare. Men engelsk frukost är något speciellt, och till en sådan hör självfallet nybryggt te, rostat bröd och inte sällan en härlig citronkräm att breda på brödet.
Ca 3 dl lemon curd
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
75 - 100 g smör eller margarin
Riv skalet och pressa saften ur citronerna. Vispa samman ägg och socker i en kastrull eller rostfri bunke. Tillsätt skal och saft av citronerna och sjud i vattenbad under kraftig vispning tills massan tjocknar. Rör ned matfett och låt krämen kallna.
Häll upp citronkrämen och förvara den kallt. Servera till rostat bröd, scones, kex eller som tårtfyllning.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Följ receptet till lemon curd men byt ut citronerna mot 2 apelsiner. Välj blodapelsiner så blir krämen vackert orangefärgad.
Festligare:
Bred krämen på kex eller rån. Gör dem dubbla och servera genast medan de är spröda och frasiga.
Grädda tunna pannkakor och låt dem kallna på smörpapper. Bred apelsin- eller citronkrämen på och rulla ihop. Lägg pannkakorna på ett uppläggningsfat och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet ett par timmar. Servera pannkakorna väl kylda som dessert med vispgrädde.
Kom ihåg:
Tebryggning har ofta beskrivits som en ceremoni vilken skulle behärskas till fulländning endast av engelsmän. Men det är ingen konst att brygga ett gott te. Man följer bara vissa fasta regler. Värm en tekanna och häll ut vattnet strax före bryggningen. Mät upp teet (2 msk te per liter vatten) och lägg det i botten på tekannan eller i en insats. Sjud upp vattnet, men låt det inte koka, och häll det sjudande vattnet över tebladen i kannan. Låt teet dra 3 - 5 minuter. Rör om och låt tebladen sjunka till botten eller sila ifrån dem.
Servera söt sylt, t ex blåbärssylt eller körsbärssylt, till teet. Ta en sked sylt i koppen, rör om och drick. Te med sylt i är en vanlig företeelse i Sovjet.
Tips och idéer:
Presenter som går att äta brukar uppskattas av de flesta. Hur skulle det vara att ta med en burk lemon eller apelsincurd när du går bort nästa gång? Om du ändå ska göra lemon curd till dig själv, gör dubbel sats. Eller ännu hellre, gör 2 satser därför att det kan vara svårt att sjuda en stor sats.
Lemon curd är en färskvara, den innehåller smör eller margarin, och ska därför inte förvaras länge.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar