DAGENS RECEPT 14-03-14
PLOMMONKARRÉ
Plommonspäckad karré är en klassisk svensk maträtt. Den är lätt att laga, alltid god och mycket dryg. Tillbehören får avgöra hur fin måltiden ska bli. Det är en bra rätt att ta till nnär det blir många runt middagsbordet.
6 - 8 portioner
1 - 1½ kg benfri griskarré
20 urkärnade katrinplommon
1 - 1½ tsk salt
vitpeppar
Sås:
ca 3 dl vatten
2½ msk vetemjöl
2 dl kaffegrädde
salt, vitpeppar
soya
Gör ett hål med en lång, vass kniv eller ett brynstål rakt igenom köttet längs med muskeltrådarna och stoppa in katrinplommon från båda sidor.
Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg köttet i en liten långpanna. Stek i ugn, 175°, utan spädning eller ösning. Använd stektermometer och stek tills termometern visar 80°, ca 1½ timme. Ta upp köttet och lägg det på en skärbräda. Täck med folie.
Häll hett vatten i långpannan och vispa ur. Sila ned skyn i en kastrull. Red med vetemjöl utrört i grädden och låt såsen koka några minuter. Smaksätt med salt, peppar och litet soya.
Skär upp köttet i skivor och servera med sås, potatis och grönsaker.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka
Enklare:
Visst är det festligt med plommon inuti karrén, men det är inte nödvändigt. Enklast är förstås att låta bli att späcka karrén.
Festligare:
Den plommonspäckade karrén är festlig i sig, men det är ändå tillbehören som avgör hur festlig den ska bli.
Lätt kokta äppelhalvor fyllda med gelé är festliga tillbehör. Små fina ärter och blomkål är andra grönsaker som gärna låter sig serveras tillsammans med karré. Koka blomkålen knappt mjuk och låt den rinna av väl. Lägg upp den på ett fat och häll litet lätt brynt smör över. Lägg gröna ärter runt blomkålen på fatet och garnera med några tomatklyftor. Servera med råstekt potatis eller pommes frites som bara behöver värmas i ugnen.
Kom ihåg:
Köttermometer är ett bra hjälpmedel när man ska steka kött. Man vet när köttet är färdigstekt och behöver inte vara rädd att det blir torrt och trådigt. Men kontrollera termometern - spola den med hett vatten så att det syns att den fungerar. Lägg den feta sidan på köttet uppåt och stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Se till att spetsen inte hamnar invid ett ben. Termometern kan då visa fel gradtal. Större delen av röret bör sitta inne i köttet så att den verkligen visar köttets innertemperatur. Ställ långpannan på ett galler i ugnen. Om pannan står direkt på bottnen kan skyn bli bränd.
Tips och idéer:
En karré kan även stekas i gryta. Om karrén är liten kan det vara enklare att använda sig av en stekgryta, men köttermometer kan man använda i alla fall. Stekgrytan ska helst vara av gjutjärn och inte emaljerad på insidan om köttet ska få fin färg. Lägg karrén i grytan och bryn den runt om. Det kan behövas litet fett att bryna i. Stick in termometern och lägg lock på grytan. Späd med litet het vätska bredvid köttet.
Frys in:
Det färdigstekta köttet kan frysas helt eller skivat. Förvaringstid ca 2 månader.
PLOMMONKARRÉ
Plommonspäckad karré är en klassisk svensk maträtt. Den är lätt att laga, alltid god och mycket dryg. Tillbehören får avgöra hur fin måltiden ska bli. Det är en bra rätt att ta till nnär det blir många runt middagsbordet.
6 - 8 portioner
1 - 1½ kg benfri griskarré
20 urkärnade katrinplommon
1 - 1½ tsk salt
vitpeppar
Sås:
ca 3 dl vatten
2½ msk vetemjöl
2 dl kaffegrädde
salt, vitpeppar
soya
Gör ett hål med en lång, vass kniv eller ett brynstål rakt igenom köttet längs med muskeltrådarna och stoppa in katrinplommon från båda sidor.
Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg köttet i en liten långpanna. Stek i ugn, 175°, utan spädning eller ösning. Använd stektermometer och stek tills termometern visar 80°, ca 1½ timme. Ta upp köttet och lägg det på en skärbräda. Täck med folie.
Häll hett vatten i långpannan och vispa ur. Sila ned skyn i en kastrull. Red med vetemjöl utrört i grädden och låt såsen koka några minuter. Smaksätt med salt, peppar och litet soya.
Skär upp köttet i skivor och servera med sås, potatis och grönsaker.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka
Enklare:
Visst är det festligt med plommon inuti karrén, men det är inte nödvändigt. Enklast är förstås att låta bli att späcka karrén.
Festligare:
Den plommonspäckade karrén är festlig i sig, men det är ändå tillbehören som avgör hur festlig den ska bli.
Lätt kokta äppelhalvor fyllda med gelé är festliga tillbehör. Små fina ärter och blomkål är andra grönsaker som gärna låter sig serveras tillsammans med karré. Koka blomkålen knappt mjuk och låt den rinna av väl. Lägg upp den på ett fat och häll litet lätt brynt smör över. Lägg gröna ärter runt blomkålen på fatet och garnera med några tomatklyftor. Servera med råstekt potatis eller pommes frites som bara behöver värmas i ugnen.
Kom ihåg:
Köttermometer är ett bra hjälpmedel när man ska steka kött. Man vet när köttet är färdigstekt och behöver inte vara rädd att det blir torrt och trådigt. Men kontrollera termometern - spola den med hett vatten så att det syns att den fungerar. Lägg den feta sidan på köttet uppåt och stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Se till att spetsen inte hamnar invid ett ben. Termometern kan då visa fel gradtal. Större delen av röret bör sitta inne i köttet så att den verkligen visar köttets innertemperatur. Ställ långpannan på ett galler i ugnen. Om pannan står direkt på bottnen kan skyn bli bränd.
Tips och idéer:
En karré kan även stekas i gryta. Om karrén är liten kan det vara enklare att använda sig av en stekgryta, men köttermometer kan man använda i alla fall. Stekgrytan ska helst vara av gjutjärn och inte emaljerad på insidan om köttet ska få fin färg. Lägg karrén i grytan och bryn den runt om. Det kan behövas litet fett att bryna i. Stick in termometern och lägg lock på grytan. Späd med litet het vätska bredvid köttet.
Frys in:
Det färdigstekta köttet kan frysas helt eller skivat. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar