onsdag 1 januari 2014

Stiltongratinerad fläskfilé

Tänkte att jag skulle lägga in varmrätten som vi åt igår. Jag har lagat den några gånger och det är fantastiskt gott! Ett säkert kort till t ex nyårsmiddag.

STILTONGRATINERAD FLÄSKFILÉ
MED PORTVINSSÅS OCH PERSILJEPOTATIS

4 portioner

800 g fläskfilé i 2 cm tjocka skivor
smör eller margarin till stekning
salt, svartpeppar
50 g stiltonost (eller ädelost, det är väldigt gott också!)

Portvinssås:
2 dl crème fraîche (går bra med lättvarianten)
1½ dl köttbuljong (sky + vatten + fond)
½ dl portvin eller sherry
1 msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk dragon


Sätt ugnen på 225°.

Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp under omrörning. Bryn fläskfiléskivorna i matfett i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Skölj ur stekpannan med ca ½ dl vatten och sila ned detta i såsen.

Lägg filéskivorna i en smord, ugnssäker form med kanter och häll över såsen, som inte får täcka köttet. Lägg en skiva stiltonost på varje skiva och ställ in fatet mitt i ugnen. Gratinera ca 10 minuter eller tills osten smält och fått färg.

Servera med persiljerullad potatis och t ex sockerärter.

Potatisen gör du enkelt genom att koka dem färdiga och sedan lägga dem i stekpanna och låta dem få färg på ganska hög värme. Strö över persilja och rör om med stekspaden så att de blir täckta utan att gå för mycket sönder. Salta och peppra litet. Servera till köttet.

Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar