torsdag 2 januari 2014

Dagens recept: Örtkryddad viltstek

DAGENS RECEPT 14-01-02

ÖRTKRYDDAD VILTSTEK

En saftig stek av vilt är något av det godaste och mest genuina vi kan bjuda på till fest. Antingen du väljer älg, ren, rådjur eller hjort passar örtkryddor fint till köttet.

4 - 6 portioner

1½ kg stek av älg, ren,
rådjur eller hjort
2 tsk salt
3 krm svartpeppar
3 krm blandade örtkryddor,
t ex timjan, rosmarin, basilika
2 msk smör eller margarin
6 - 8 enbär

Sås:
ca 5 dl steksky
4 msk vetemjöl
1½ dl kaffegrädde
rönnbärsgelé
svart vinbärsgelé


Putsa köttet. Bind gärna om det med krympt snöre, så att steken blir jämn. Blanda samman kryddorna och rör ned dem i matfettet. Gnid in steken med denna blandning.

Lägg steken på ett galler i en liten långpanna. Lägg enbären bredvid. Stek i ugn vid 175° ca 1½ timme. Då är köttet rött inuti. Vill du ha det mer genomstekt måste du öka stektiden till 2 - 2 1/4 timme, beroende på hur tjock steken är.

Vispa ur långpannan med vatten till en god sky. Plocka bort enbären. Koka upp skyn, späd den med vatten till ca 5 dl och rör ut vetemjölet i grädden. Vispa ned redningen och låt såsen koka minst 5 minuter. Smaksätt den med rönnbärs- eller svart vinbärsgelé.

Skär steken i skivor och bjud den med såsen, potatiskroketter och gärna lingonsylt, gelé eller någon ättiksinläggning.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka


Festligare:
Servera viltsteken med en fin murkel- eller champinjonsås. Det passar särskilt bra till vilt. Beräkna ca 40 g torkade murklor till . Låt dem ligga i vatten först för att svälla några timmar. Ta upp dem, hacka dem och fräs dem sedan i ca 2 msk smör eller margarin. Om du väljer champinjoner fräser du också dem i matfett först. Dofta över mjöl och späd med steksky och grädde till en slät sås. Låt den koka minst 15 minuter. Smaksätt gärna både murkel- och champinjonsås med litet portvin eller torr sherry, om du vill.

Resten av steken kan du gratinera med svampsåsen.

Kom ihåg:
Om steken är djupfryst kan du låta den tina lätt och sedan steka den i ugn vid 150°. Efter ungefär 1 timme är köttet helt tinat och då kan du öka värmen i ugnen till 165 - 175°.

Låt alltid en stek, oavsett vilket kött du än använder, stå en stund på ugnsluckan innan du börjar skära upp den. Då hinner köttsaften stanna till och rinner inte ut ur köttet.

Tips och idéer:
Du kan smaksätta såsen till en viltstek med litet mesost eller messmör. Det ger en pikant, lätt sötaktig brytning. Men uteslut då geléet som smaksättning.

Stekrester kan du värma i såsen. Skär dem i tärningar först och hetta sedan upp dem. Servera "ragun" med kokt ris eller potatismos.

Frys in:
Vilt av olika slag går fint att frysa. Förpacka det väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 8 månader.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar