DAGENS RECEPT 14-01-03
GRÖNSAKER I CITRONSÅS
Det är inte svårt att få alla att tycka om grönsaker om de serveras med en lätt och luftig citronsås. En verklig delikatess för läckergommar.
4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 700 g
2 - 4 purjolökar
vatten
½ msk salt/liter vatten
Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl kokspad
2 krm vitpeppar
2 - 3 msk pressad citronsaft
1 äggula
1 - 1½ dl crème fraîche
persilja
Skölj och ansa blomkål och purjolök. Dela purjon i jämna bitar. Koka upp vatten och salt i 2 kastruller.
Koka blomkålshuvudet och purjon var för sig tills de är lagom mjuka, inte sönderkokta. Koktid 10 - 15 minuter. Ta upp grönsakerna och låt dem rinna av. Ta vara på spadet. Håll grönsakerna varma medan du gör såsen.
Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med litet grönsaksspad till en tjock, blank sås och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt såsen med peppar och citronsaft. Ta kastrullen från värmen. Rör först ned äggulan och sedan crème fraîche. Värm sedan försiktigt såsen så att den blir genomhet.
Häll såsen över grönsakerna. Strö över persilja och servera genast.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Ca 10 minuter att göra sås
Billigare:
Välj gräddfil i stället för crème fraîche till såsen. Uteslut äggulan och späd såsen med något mer grönsaksspad än i vårt recept.
Enklare:
Välj djupfrysta grönsaker till rätten, antingen blandade eller en eller två sorter. Koka enligt anvisning på förpackningen, 5 - 7 minuter. Servera dem med enbart gräddfil eller crème fraîche smaksatt med citronsaft och kryddor, gärna också litet senap eller nyriven pepparrot. Du kan också smaksätta såsen med tomatpuré eller med grönpeppar eller rosépeppar.
Kom ihåg:
Grönsaker bör helst läggas i kokande saltat vatten, detta för att vitaminer och övriga näringsämnen ska bevaras.
Dela alltid purjolök på längden och skölj den väl. Det händer ofta att sand eller grus har fastnat mellan bladen och det är svårt att få bort, om du inte delar purjon.
Ta med av det gröna från både blomkål och purjolök, när du kokar dem. Det gröna innehåller både vitaminer och mineralämnen, mer egentligen än de ljusare delarna.
Tips och idéer:
Du kan servera en currysås eller en persiljesås till de kokta grönsakerna. Om du väljer curry bör du fräsa upp den med matfettet från början, då blandar sig kryddan bättre med såsen och ger finare färg och smak åt den. Persilja tillsätter du när såsen är färdig. Var inte snål, 1 dl hackad persilja är lagom till vår sats.
GRÖNSAKER I CITRONSÅS
Det är inte svårt att få alla att tycka om grönsaker om de serveras med en lätt och luftig citronsås. En verklig delikatess för läckergommar.
4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 700 g
2 - 4 purjolökar
vatten
½ msk salt/liter vatten
Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl kokspad
2 krm vitpeppar
2 - 3 msk pressad citronsaft
1 äggula
1 - 1½ dl crème fraîche
persilja
Skölj och ansa blomkål och purjolök. Dela purjon i jämna bitar. Koka upp vatten och salt i 2 kastruller.
Koka blomkålshuvudet och purjon var för sig tills de är lagom mjuka, inte sönderkokta. Koktid 10 - 15 minuter. Ta upp grönsakerna och låt dem rinna av. Ta vara på spadet. Håll grönsakerna varma medan du gör såsen.
Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med litet grönsaksspad till en tjock, blank sås och låt den koka minst 5 minuter. Smaksätt såsen med peppar och citronsaft. Ta kastrullen från värmen. Rör först ned äggulan och sedan crème fraîche. Värm sedan försiktigt såsen så att den blir genomhet.
Häll såsen över grönsakerna. Strö över persilja och servera genast.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Ca 10 minuter att göra sås
Billigare:
Välj gräddfil i stället för crème fraîche till såsen. Uteslut äggulan och späd såsen med något mer grönsaksspad än i vårt recept.
Enklare:
Välj djupfrysta grönsaker till rätten, antingen blandade eller en eller två sorter. Koka enligt anvisning på förpackningen, 5 - 7 minuter. Servera dem med enbart gräddfil eller crème fraîche smaksatt med citronsaft och kryddor, gärna också litet senap eller nyriven pepparrot. Du kan också smaksätta såsen med tomatpuré eller med grönpeppar eller rosépeppar.
Kom ihåg:
Grönsaker bör helst läggas i kokande saltat vatten, detta för att vitaminer och övriga näringsämnen ska bevaras.
Dela alltid purjolök på längden och skölj den väl. Det händer ofta att sand eller grus har fastnat mellan bladen och det är svårt att få bort, om du inte delar purjon.
Ta med av det gröna från både blomkål och purjolök, när du kokar dem. Det gröna innehåller både vitaminer och mineralämnen, mer egentligen än de ljusare delarna.
Tips och idéer:
Du kan servera en currysås eller en persiljesås till de kokta grönsakerna. Om du väljer curry bör du fräsa upp den med matfettet från början, då blandar sig kryddan bättre med såsen och ger finare färg och smak åt den. Persilja tillsätter du när såsen är färdig. Var inte snål, 1 dl hackad persilja är lagom till vår sats.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar