lördag 4 januari 2014

Dagens recept: Röd gryta med fläskkött

DAGENS RECEPT 14-01-04

RÖD GRYTA MED FLÄSKKÖTT

Detta är en fantastiskt god gryta lagad på bogfläsk, som först får marinera i en blandning av apelsin- och citronsaft samt kryddor. Rätten blir utmärkt som bjudmat, inte särskilt dyr och mycket lättlagad.

Ca 6 portioner

Ca 800 g benfritt bogfläsk i skivor
saft av 2 apelsiner
saft av 1 citron
1 tsk söndersmulad basilika
1 tsk söndersmulad oregano
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
1 burk hela tomater, ca 400 g
1 lagerblad
½ tsk salt
1 msk maizena- eller potatismjöl
hackad persilja
strimlat apelsinskal


Putsa köttet och skär skivorna jämna. Lägg dem i en skål. Blanda samman apelsin- och citronsaft med kryddorna och häll blandningen över köttet. Låt det stå på kallt ställe minst 6 timmar, gärna längre. Vänd skivorna någon gång.

Ta upp köttet ur marinaden och torka av det. Bryn matfettet i en stekpanna och bryn köttskivorna väl på bägge sidor. Lägg dem i en gryta och häll över marinaden.

Vispa ur stekpannan med spadet från tomaterna. Låt det koka ihop något och häll det tillsammans med tomaterna över köttet i grytan. Tillsätt lagerblad och salt. Låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 15 minuter eller tills det känns mört.

Rör ut mjölet i litet kallt vatten och rör ned redningen i grytan. Låt rätten sjuda upp. Strö över persilja och strimlat apelsinskal och servera rätten direkt ur grytan.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 6 timmar att marinera köttet
Ca 15 minuter att steka


Variation:
Använd ca 350 g färska tomater i stället för konserverade. Dela dem i stora klyftor. Fräs upp dem i stekpannan när du brynt köttet. Häll i ca 1 dl äppeljuice och tillsätt marinaden. Salta lätt. I övrigt som i vårt recept.

Du kan tillaga griskotletter på samma sätt. Tillsätt då gärna 2 skivade gula lökar, som du bryner lätt efter det att du brynt kotletterna. Krydda. I övrigt som i vårt recept. Om du vill ha en annorlunda smak kan du tillsätta ca 1 dl ljus vermouth i stekpannan efter att du brynt kotletterna. Rör ned ca 1 dl crème fraîche precis när rätten ska serveras, men ta först upp kotletterna. Såsen får inte koka utan ska bara precis bli genomhet, annars skär den sig (det var då det, nu finns det ju kokbar crème fraîche, Bellas anm.). Häll såsen över kotletterna.

Kom ihåg:
Om du vill ha en tjockare sås kan du reda av den med vetemjöl i stället för med maizena eller potatismjöl. Ta då först upp köttet och håll det varmt. Red av såsen med 2 - 3 msk vetemjöl utrört i litet vatten. Låt såsen koka ca 5 minuter. Häll den över köttet.

Både apelsin- och citronsaft och äppeljuice hjälper till att göra köttet mörare. Dessutom ger det en fin smak.

Tips och idéer:
Om du vill riva skalet av apelsiner och citroner bör du göra det innan du pressar ur saften. Kom ihåg att bara ta med det yttersta gula på skalet, det vita skiktet är nämligen beskt och kan förstöra smaken på en hel rätt. Riv gärna på den grova sidan på rivjärnet. Du kan också skala av det yttersta gula med en potatisskalare och sedan strimla skalet mycket tunt med en vass kniv.

Frys in:
Rätten går fint att frysa in. Förpacka den i aluminiumformar eller plastformar med tättslutande lock. Förslut väl med ev ytteremballage. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar