DAGENS RECEPT 14-01-01
SMÅ OSTMEDALJONGER
Små läckra smörgåsar med ost och fin garnering av räkor och paprika är trevliga att bjuda på till nyårsaftonens drink, alkoholsvag eller starkare efter vars och ens önskan.
12 smörgåsar
Skivor av ljust bröd
skivor av mörkt bröd, gärna fullkornsbröd
Räk- och ostsmörgås:
Ca 60 g räkost (6 msk)
4 msk finhackad persilja
och dill blandat
12 räkor
Roquefortsmörgås:
Ca 50 g roquefortost
eller annan grönmögelost
1 msk smör
ev ½ msk konjak
grön paprika
gul paprika
Kantskär brödet och dela skivorna i mindre bitar eller ta ut rundlar av brödet med t ex ett glas. Lägg gärna brödet på fuktad handduk.
Bred räkosten på det mörka brödet. Doppa smörgåsarna i det hackade gröna och garnera med räkor.
Rör ut grönmögelosten med smör och ev litet konjak. Bred denna blandning på det ljusa brödet. Garnera med fina strimlor av grön och/eller gul paprika.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Det finns oändliga möjligheter att variera dessa små aptitretande smörgåsar. Du kan t ex doppa ytan på roquefortsmörgåsarna i hackade salta nötter eller mandlar och garnera med halverade blå och gröna druvor. Du kan också doppa smörgåsarna i hackade rädisor eller i mycket finstrimlad bladselleri.
Räksmörgåsarna kan du garnera med antingen tunt skivad gurka - uteslut då det gröna - eller med lövtunna skivor av moget päron. Du kan ersätta räkosten/mjukosten med litet paprikapulver eller cayennepeppar eller med litet basilika eller dragon.
Kom ihåg:
Om du måste göra många smörgåsar och långt i förväg är det bäst att du lägger dem på en fuktad (OBS! Ej våt!) handduk eller duk. Lägg smörgåsarna på en bricka, täck med antingen plastfilm eller aluminiumfolie och låt hela brickan stå i kylskåp tills smörgåsarna ska serveras.
Du kan också göra smörgåsarna i form av längder, framför allt om du ska göra många. Skär då brödet på längden i tunna skivor. Garnera som i vårt recept. Skär sedan längderna i jämna bitar när de ska serveras.
Tips och idéer:
Räksmörgåsarna blir också mycket goda om du smaksätter smältosten med litet curry eller senap, om du tycker om de kryddorna. Du kan också garnera dem med en skiva hårdkokt ägg, det gör dem matigare.
Använd gärna fullkornsbröd till smörgåsarna. Vitt bröd torkar mycket lättare och ger inte så mycket att tugga på för tänderna.
SMÅ OSTMEDALJONGER
Små läckra smörgåsar med ost och fin garnering av räkor och paprika är trevliga att bjuda på till nyårsaftonens drink, alkoholsvag eller starkare efter vars och ens önskan.
12 smörgåsar
Skivor av ljust bröd
skivor av mörkt bröd, gärna fullkornsbröd
Räk- och ostsmörgås:
Ca 60 g räkost (6 msk)
4 msk finhackad persilja
och dill blandat
12 räkor
Roquefortsmörgås:
Ca 50 g roquefortost
eller annan grönmögelost
1 msk smör
ev ½ msk konjak
grön paprika
gul paprika
Kantskär brödet och dela skivorna i mindre bitar eller ta ut rundlar av brödet med t ex ett glas. Lägg gärna brödet på fuktad handduk.
Bred räkosten på det mörka brödet. Doppa smörgåsarna i det hackade gröna och garnera med räkor.
Rör ut grönmögelosten med smör och ev litet konjak. Bred denna blandning på det ljusa brödet. Garnera med fina strimlor av grön och/eller gul paprika.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Det finns oändliga möjligheter att variera dessa små aptitretande smörgåsar. Du kan t ex doppa ytan på roquefortsmörgåsarna i hackade salta nötter eller mandlar och garnera med halverade blå och gröna druvor. Du kan också doppa smörgåsarna i hackade rädisor eller i mycket finstrimlad bladselleri.
Räksmörgåsarna kan du garnera med antingen tunt skivad gurka - uteslut då det gröna - eller med lövtunna skivor av moget päron. Du kan ersätta räkosten/mjukosten med litet paprikapulver eller cayennepeppar eller med litet basilika eller dragon.
Kom ihåg:
Om du måste göra många smörgåsar och långt i förväg är det bäst att du lägger dem på en fuktad (OBS! Ej våt!) handduk eller duk. Lägg smörgåsarna på en bricka, täck med antingen plastfilm eller aluminiumfolie och låt hela brickan stå i kylskåp tills smörgåsarna ska serveras.
Du kan också göra smörgåsarna i form av längder, framför allt om du ska göra många. Skär då brödet på längden i tunna skivor. Garnera som i vårt recept. Skär sedan längderna i jämna bitar när de ska serveras.
Tips och idéer:
Räksmörgåsarna blir också mycket goda om du smaksätter smältosten med litet curry eller senap, om du tycker om de kryddorna. Du kan också garnera dem med en skiva hårdkokt ägg, det gör dem matigare.
Använd gärna fullkornsbröd till smörgåsarna. Vitt bröd torkar mycket lättare och ger inte så mycket att tugga på för tänderna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar