söndag 22 december 2013

Dagens recept: Vörtbröd med russin

DAGENS RECEPT 13-12-22

VÖRTBRÖD MED RUSSIN

Vörtbröd hör julen till och det är ett gott bröd som passar inte bara till dopp i grytan. Tyvärr är det svårt att numera få köpa vört och då får vi i stället använda svagdricka och porter.

2 bröd

50 g jäst
1 dl matolja
3 dl porter
3 dl svagdricka
2 tsk salt
1 tsk malda nejlikor
1 msk rivet pomeransskal
1 dl sirap
14 dl rågsikt
2 - 3 dl vetemjöl
1½ dl russin

Pensling:
½ dl vatten
2 msk sirap

russin
pomeransskal


Smula sönder jästen i en bunke. Värm olja, porter och svagdricka till ca 37°. Rör ut jästen i litet av den ljumma vätskan och tillsätt sedan resten av degspadet, kryddorna och sirapen. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en smidig deg. Tillsätt 1 dl russin. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa övertäckt på varm dragfri plats ca 1 timme.

Ta upp degen och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Arbeta ut den med händerna eller kavla lätt till en rektangulär kaka. Strö på resten av russinen. Rulla ihop till fasta rullar och lägg dem i smorda brödformar. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Pensla lätt med sirapsvatten. Strö över russin och pomeransskal och grädda i ugn vid 200° ca 50 minuter eller tills bröden jäst upp, fått fin färg och är genomgräddade. Pensla då och då under gräddningen med sirapsvattnet.

Låt bröden stå i formarna en stund. Stjälp upp dem och låt dem kallna under formarna eller inlindade i bakduk.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 50 minuter att grädda


Annorlunda:
I vårt recept har vi bakat vörtbrödet på rågsikt och vetemjöl. Du kan baka vörtbröd på grövre mjöl, t ex rågmjöl och grahamsmjöl. Du kan också använda matbrödsmjöl och mjöl av fyra sädesslag. Om du väljer annat mjöl än vi föreslår måste du anpassa mjölmängden och hela tiden ge akt på att degen blir blank och smidig.

Du kan utesluta russinen i degen om du är rädd för alltför sött bröd. Du kan pensla brödet enbart med vatten både under och efter gräddningen.

Kom ihåg:
Om du kan få köpa vört på din ort blir brödet godast med det. Koka ihop vörten en stund så att den blir mer koncentrerad. Låt den svalna till ca 37°. Blanda den med matoljan.

Om du bakar dubbel sats av den här degen och vill grädda alla 4 formarna på en gång i ugnen, bör du från början sätta ugnen på 225 - 250°. Så snart du satt in bröden i ugnen minskar du till 200°. Ugnen kyls nämligen lätt av om du sätter in 4 formar på en gång.

Tips och idéer:
Du kan smaksätta degen med litet färskt rivet citron- eller apelsinskal i stället för pomeransskal.

Om du använder pomeransskal kan du antingen riva dem, som vi föreslår, eller låta dem ligga i ljummet vatten några timmar. Skrapa av det vita från skalen och hacka dem sedan mycket fint. Blanda dem i degen.

Frys in:
Bröden går utmärkt att frysa. Förpacka dem väl i tätt frysemballage sedan de kallnat ordentligt under duk. Förvaringstid ca 5 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar