lördag 21 december 2013

Dagens recept: Festlig skaldjurssoppa

DAGENS RECEPT 13-12-21

FESTLIG SKALDJURSSOPPA

En god fisksoppa är en fin måltid i sig och behöver inte följas av någon annan rätt, möjligen en efterrätt, som kan vara matig. Det är viktigt med fisk också under julen som motvikt mot allt det feta.

4 portioner

2 - 3 torskfiléer, ca 300 g
1 liten purjolök
1 bit morot, ca 50 g
1 bit rotselleri, ca 25 g
1 l vatten
2 tsk salt

2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
ca 1 l fiskbuljong
300 g rensade räkor
2 krm basilika
strimlat salladsblad
1 äggula
1 dl crème fraîche


Skölj fisken och dela den i mindre bitar. Ansa purjolöken, skölj och strimla den. Skala och strimla morot och selleri. Koka upp vatten och salt. Lägg i grönsakerna och låt dem koka ca 10 minuter. Lägg då ned fisken och låt det hela koka på svag värme ca 15 minuter.

Sila buljongen och ta vara på fiskbitarna. Fräs samman matfett och mjöl i en liten tjockbottnad kastrull eller gryta. Späd med fiskbuljong, litet i sänder, till en slät jämn soppa. Låt den koka ca 5 minuter. Tillsätt räkor, basilika och strimlat salladsblad. Låt soppan precis sjuda upp. Lägg i fiskbitarna.

Vispa eller rör samman äggula och crème fraîche i en soppskål. Häll över den varma soppan och servera, gärna med vitt bröd, gärna med vitlökssmör eller dillsmör.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka


Snabbare:
Använd fiskbuljong på tärning i stället för att koka fiskfiléer som i vårt recept. Men lägg gärna i en eller två fiskfiléer i bitar och låt dem koka i soppan några minuter.

Billigare:
Musslor blir billigare än räkor och passar utmärkt i den här soppan. Smaksätt då gärna med litet timjan.

Annorlunda:
Servera soppan med klickar av crème fraîche som är smaksatt med rikligt med dill och gärna lite curry.

Kom ihåg:
Låt aldrig en fiskbuljong - framför allt om du kokar den på skrovet och huvud m m av fisk - koka för länge. Den kan då lätt bli besk.

Räkskalen kan du koka av några minuter i vatten med en skiva lök och några vitpepparkorn. Det ger en fin buljong som du kan använda i soppan. Använd inte salt, då räkskalen är salta.

Tips och idéer:
De yttre bladen från isbergssallad eller annan sallad kan du strimla och lägga i en soppa, en gryta eller en stuvning. De ger både litet vitaminer och mineralämnen och dessutom litet färg åt rätten.

Frys in:
Laga gärna stor sats av soppan och frys in för kommande behov. Men red då inte av den med äggula och crème fraîche. Det blir bäst att göra när du tinat och värmt soppan. Sätt då till räkorna också. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar