fredag 20 december 2013

Dagens recept: Purjosill med curry

DAGENS RECEPT 13-12-20

PURJOSILL MED CURRY

Kombinationen purjolök och curry ger en sill som har annorlunda men mycket god smak. Du kan också smaksätta sillen med litet stötta senapsfrön. God och hållbar julsill.

4 portioner

3 sillfiléer
2 purjolökar
½ - 1 tsk curry

Lag:
1½ dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit
5 - 6 stötta vitpepparkorn
5 - 6 stötta kryddpepparkorn


Vattna ur sillfiléerna över natten. Ta upp dem, torka av dem och skär dem i jämna bitar, ca 2 cm breda.

Skölj och skiva purjolöken. Blanda samman vatten, socker och ättika till en lag. Rör om väl så att sockret löser sig. Tillsätt stött vit- och kryddpeppar.

Varva i en kruka sill, purjolök och currypulver. Häll över lagen. Låt sillen stå 1 dygn i kylskåp att mogna.

Gott att servera med nykokt skalpotatis, mörkt bröd och smör och ost.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 8 timmar att blötlägga
Ca 1 dygn i kylskåp


Snabbare:
Det finns färdiga urvattnade sillfiléer att köpa på burk för den som vill lägga in sill snabbt och enkelt. I en burk finns 2 - 3 filéer beroende på hur stora de är. Gör som i vårt recept och häll lagen över den skurna sillen. Låt stå 1 dygn i kylskåp.

Kom ihåg:
Idag säljs salt sill mera sällan i lös vikt. Du kan köpa den på burk men också i plastpåsar. Den säljs både hel och filéad, ibland också urvattnad, färdig att använda.

Om du köper urvattnad sill bör du ändå skölja av den och torka den eller låta den rinna av väl, innan du använder den.

Om du väljer hel sill bör du vattna ur den 1 dygn. Använder du filéad sill räcker det att vattne ur den över natten. Men välj en stor bunke att vattna ur sillen i och ta rikligt med vatten.

Tips och idéer:
Du kan varva sillen med finhackad rödlök eller gul lök i stället för purjolök. Du kan också blanda i några hela nejlikor och 1 - 2 krossade lagerblad.

Det är bäst att stöta pepparkornen, det ger kraftigast smak.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar