DAGENS RECEPT 13-12-19
GODA JULBRÖD
Kusar av god vetedeg hör julen till. Det börjar med den traditionen förresten redan vid Lucia. Här har vi varierat genom att strö sesamfrön eller vallmofrön över dem före gräddningen.
48 kusar
50 g jäst
200 g smör eller margarin
½ tsk salt
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
2 sockerbitar
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
2 - 3 msk sesamfrön eller vallmofrön
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt salt och mjölk och värm blandningen till fingervärme. Rör ut jästen i litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet.
Stöt saffranet i en mortel med bitsockret. Tillsätt detta och rör i strösockret. Arbeta in mjölet litet i sänder till en blank och smidig deg. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 30 minuter, övertäckt med en bakduk.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i fyra delar. Dela varje del i 12 bitar, rulla ut dem till längder och forma dem till kusar. Lägg dem på smord plåt och täck med bakduk. Låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön.
Grädda i ugn vid 250° ca 8 minuter per plåt tills bröden jäst upp, fått fin färg och är genomgräddade. Låt dem kallna på galler under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 8 minuter/plåt att grädda
Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix. Följ då anvisningen på förpackningen men tillsätt saffran som i vårt recept. Låt degen jäsa bara en gång, d v s baka ut den direkt till kusar. Låt dem jäsa på plåt. Pensla och grädda som i vårt recept.
Annorlunda:
Använd hälften vetemjöl, hälften matbrödsmjöl till degen. Smaksätt degen med litet rivet citron- eller apelsinskal. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
En jäsdeg måste alltid få jäsa på varm, dragfri plats. Täck över den med handduk eller bakduk. Mjöla ytan lätt innan du ställer degen på jäsning.
Använder du vanlig pressjäst får degspadet inte vara varmare än ca 37°. Använder torrjäst måste degspadet vara varmare, ca 45°.
Tips och idéer:
Baka ut degen till små runda bullar. Strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda ca 5 minuter vid 250°. Detta blir små trevliga frukostbullar. Du kan smaksätta degen med 2 tsk stött kardemumma i stället för saffran, som är mycket dyrt. Du kan blanda 1 dl russin eller korinter i degen och gärna också ½ - 1 dl skalad, hackad mandel.
Frys in:
De här bröden kan du baka i god tid före jul och frysa in. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka några stycken i varje plastpåse så blir de lättare att hantera. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
GODA JULBRÖD
Kusar av god vetedeg hör julen till. Det börjar med den traditionen förresten redan vid Lucia. Här har vi varierat genom att strö sesamfrön eller vallmofrön över dem före gräddningen.
48 kusar
50 g jäst
200 g smör eller margarin
½ tsk salt
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
2 sockerbitar
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
2 - 3 msk sesamfrön eller vallmofrön
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt salt och mjölk och värm blandningen till fingervärme. Rör ut jästen i litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet.
Stöt saffranet i en mortel med bitsockret. Tillsätt detta och rör i strösockret. Arbeta in mjölet litet i sänder till en blank och smidig deg. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 30 minuter, övertäckt med en bakduk.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Dela den i fyra delar. Dela varje del i 12 bitar, rulla ut dem till längder och forma dem till kusar. Lägg dem på smord plåt och täck med bakduk. Låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrön.
Grädda i ugn vid 250° ca 8 minuter per plåt tills bröden jäst upp, fått fin färg och är genomgräddade. Låt dem kallna på galler under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 8 minuter/plåt att grädda
Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix. Följ då anvisningen på förpackningen men tillsätt saffran som i vårt recept. Låt degen jäsa bara en gång, d v s baka ut den direkt till kusar. Låt dem jäsa på plåt. Pensla och grädda som i vårt recept.
Annorlunda:
Använd hälften vetemjöl, hälften matbrödsmjöl till degen. Smaksätt degen med litet rivet citron- eller apelsinskal. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
En jäsdeg måste alltid få jäsa på varm, dragfri plats. Täck över den med handduk eller bakduk. Mjöla ytan lätt innan du ställer degen på jäsning.
Använder du vanlig pressjäst får degspadet inte vara varmare än ca 37°. Använder torrjäst måste degspadet vara varmare, ca 45°.
Tips och idéer:
Baka ut degen till små runda bullar. Strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda ca 5 minuter vid 250°. Detta blir små trevliga frukostbullar. Du kan smaksätta degen med 2 tsk stött kardemumma i stället för saffran, som är mycket dyrt. Du kan blanda 1 dl russin eller korinter i degen och gärna också ½ - 1 dl skalad, hackad mandel.
Frys in:
De här bröden kan du baka i god tid före jul och frysa in. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka några stycken i varje plastpåse så blir de lättare att hantera. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar