onsdag 18 december 2013

Dagens recept: Mjuk chokladkola

DAGENS RECEPT 13-12-18

MJUK CHOKLADKOLA

På julens gottebord brukar man gärna vilja ha något hemlagat. Det är gammal tradition och ofta är "julgodisrecepten" ärvda i familjerna. Här ett gammalt recept på chokladkola.

Ca 500 g kola

4 dl vispgrädde
4 dl socker
1½ dl sirap
4 msk kakao
1½ tsk ättiksprit
3 msk smör eller margarin
1½ dl hackade valnötskärnor


Olja 2 avlånga brödformar eller 1 liten långpanna. Låt dem stå framme i köket medan du gör smeten.

Blanda grädde och socker i en tjockbottnad gryta. Tillsätt sirap och kakao och rör om väl. Sätt grytan på värmen och låt massan koka på ganska kraftig värme utan lock ca 20 minuter. Rör då och då. Ha också ett glas med kallt vatten tillgängligt så att du kan pröva när kolan är färdig. Droppa litet av smeten ned i glaset med vattnet. Försök forma en kula av smeten, då är den färdig att hälla upp i formen/formarna.

Häll i ättikspriten mot slutet av kokningen och rör ned matfettet och valnötterna. Häll upp massan och låt den stelna. Skär den sedan i jämna små bitar.

Ca 5 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka


Kom ihåg:
Om du har en tjockbottnad gryta med vid botten så använd gärna den när du kokar kola. Då förkortar du koktiden till ca 15 minuter.

Använd helst en termometer för att avgöra när kolasmeten är färdig. Det finns särskilda termometrar att köpa. Temperaturen på smeten ska vara ca 120°, då är den färdig att hälla upp.

Ättikspriten hindrar smeten från att sockra sig, men du måste tillsätta den mot slutet av kokningen.

Var alltid försiktig när du kokar kola, knäck eller liknande så att du inte spiller den heta smeten på händerna. Den är oerhört het och du kan då få ordentliga brännblåsor.

Rör snabbt i smeten då du tillsätter nötter eller mandel. Smeten kyls nämligen av fort när du blandar i kalla ingredienser.

Om du gör dubbel sats kola så koka den i två omgångar. Det blir lättare att hantera och det går snabbare totalt sett.

Vill du ha tjocka bitar kola häller du upp smeten i avlånga brödformar. Vill du ha tunna bitar häller du upp den i en långpanna.

Skär kolan i bitar med en lätt oljad kniv medan smeten ännu är något varm. Eller klipp den i bitar med en oljad hushållssax.

Förvara kolan svalt.

Tips och idéer:
Det är en trevlig julklapp att både få och ge bort en ask med hemlagat godis som t ex den här chokladkolan. Svep gärna in varje bit kola i plastfilm eller folie och packa dem i chokladkartonger, som du kanske har sparat, eller i små glasburkar med lock.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar