måndag 23 december 2013

Dagens recept: Gammaldags efterrätter

DAGENS RECEPT 13-12-23

GAMMALDAGS EFTERRÄTTER

Katrinplommonkompott och inkokt frukt hör till vår barndoms efterrätter. Det kan kanske vara dags att påminna om dem nu till jul - de är inte svåra att laga och blir billiga. Och helt säkert uppskattade!

4 portioner

Katrinplommonkompott:
250 g kärnfria katrinplommon
1 dl vatten
3 msk pressad citronsaft
3 msk socker
rivet skal av ½ citron

Inkokta päronhalvor:
6 päron
2½ dl vatten
1 dl socker
1 bit hel ingefära
2 bitar hel kanel
några hela kryddnejlikor
ev litet sherry, portvin eller madeira


Katrinplommonkompott:
Skölj av katrinplommonen. Koka upp vatten, citronsaft och socker. Lägg ned katrinplommonen och låt det långsamt sjuda ca 5 minuter. Häll upp den i en skål att kallna. Strö över rivet citronskal och låt plommonen stå och dra i lagen ca 1 timme.

Servera med grädde eller gräddmjölk eller ev crème fraîche.


Inkokta päronhalvor:
Skölj och skala päronen. Dela dem i halvor och ta bort kärnhusen.

Blanda vatten, socker och kryddor i en låg kastrull. Låt lagen koka upp och koka några minuter. Lägg ned päronhalvorna, några åt gången, och låt dem långsamt sjuda ca 10 minuter eller tills de är lagom mjuka. Ta efter hand upp dem och lägg dem i en skål.

Koka samman lagen och häll den över päronen. Smaksätt gärna med litet sherry, portvin eller madeira om du så vill.

Låt päronen kallna. Bjud dem med vispad grädde eller glass.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att koka plommon
Ca 10 minuter att koka päron


Annorlunda:
Lägg de urkärnade katrinplommonen i en liten kruka eller skål. Strö över sockret och häll på citronsaften. Koka upp vattnet och häll det kokande över katrinplommonen. Låt stå 2 dygn.

Festligare:
Stoppa in en hel skalad mandel eller en klick mandelmassa i varje katrinplommon. I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Använd konserverade päronhalvor. Använd fruktlagen från päronen och koka dem med kryddor till en simmig lag. Häll den över päronen.

Kom ihåg:
Katrinplommon av flera slag finns i handeln. Några är specialbehandlade, vilket innebär att de är ångade eller förkokta. Denna sort behöver du inte koka.

De flesta katrinplommon som säljs är kärnfria. Använder du katrinplommon med kärnor måste du låta dem ligga i vatten några timmar och sedan kärna ur dem.

Päron mörknar lätt när du skalat dem. Lägg dem gärna i vatten med litet pressad citron, så behåller de sin ljusa färg.

Både katrinplommonkompott och inkokta päron håller sig bra i kylskåp upp till 1 vecka.

Tips och idéer:
Koktiden på päron beror på hur hårda de är och vilken sort du använder. Vissa päron kan behöva koka 15 minuter, andra kan vara färdiga på 5 - 10 minuter. Pröva med sticka.

Koka päronhalvorna i en lag av lingondricka eller äppelmust med litet socker och kryddor som i vårt recept. Det ger en trevlig variant.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar