onsdag 4 december 2013

Dagens recept: Ris à la Malta

DAGENS RECEPT 13-12-04

RIS À LA MALTA

Så enkelt och ändå så gott kan man verkligen säga om Ris à la Malta. En gammal fin rätt som blivit tradition i många hem som stående efterrätt på annandagen.

4 portioner

6 dl färdigkokt kall risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
1 dl mald eller hackad skalad sötmandel

hallon- eller körsbärskompott

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Vispa upp grädden till hårt skum. Blanda risgrynsgröt och grädde. Rör ned mandeln. Lägg upp riset i portionsskålar. Garnera med hallon- eller körsbärssylt. Servera.

Ca 5 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att tillaga


Annorlunda:
Du kan blanda kallt kokt ris med vispad grädde och mandel för en annan variant av Ris à la Malta. Beräkna då 2 dl risgryn och koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Spola riset med kallt vatten och låt den rinna av. Blanda det med grädden.

Du kan smaksätta riset med vaniljsocker eller med grovt riven mandelmassa eller med rivet apelsinskal eller citronskal. Du kan också blanda i bitar av frukt som äpplen, vindruvor, apelsiner eller körsbär. Du kan smaksätta riset med litet körsbärslikör om du vill.

Kom ihåg:
Till gröt bör du välja ett rundkornigt ris. Det klibbar ihop lätt under kokningen och är därför särskilt lämpligt till gröt och pudding.

Till kokt ris till mat bör du välja ett långkornigt ris. Det klibbar inte ihop när du kokar det och blir torrt och luftigt.

Koka gärna en stor sats risgrynsgröt när du ändå håller på. Det är bra restmat, du kan göra en god risgrynspudding genom att blanda överbliven gröt med hackad mandel, russin eller rivet citronskal och sedan röra ned 1 - 2 ägg uppvispade med 1 dl mjölk eller grädde. Häll i ugnssäker form. Grädda ca 25 minuter i mitten av ugnen.

Tips och idéer:
Kall risgrynsgröt kan blandas med kanel eller ingefära och litet farin och sedan ätas som morgonmål eller kvällsmål med mjölk.

Du kan blanda överbliven gröt med uppvispat ägg och litet mjölk och steka som plättar. Servera med sylt eller äppelmos.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar