torsdag 5 december 2013

Dagens recept: Kryddiga bruna bönor

DAGENS RECEPT 13-12-05

KRYDDIGA BRUNA BÖNOR

Både till skinka och revbensspjäll serveras ofta bruna bönor - rejäl, ganska stabil husmanskost, billig och mättande. Här ett förslag på kryddiga bruna bönor med god smaksättning.

4 - 5 portioner

5 dl bruna bönor
1½ l vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
1 lagerblad
1½ msk ättiksprit
4 msk sirap
½ tsk mejram
½ tsk timjan
ev ½ msk potatismjöl

Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna men ta
8 dl vatten.

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta
2 1/4 l vatten.


Rensa bönorna och låt dem ligga i rikligt med vatten över en natt. Skala och skiva löken. Sätt på bönorna i saltat vatten och låt dem koka upp. Tillsätt lök och lagerblad. Låt bönorna koka under lock tills de känns lagom mjuka och kokta, ca 1½ timme beroende på hur nyskördade bönorna är.

Smaksätt bönorna med ättika, sirap, mejram och timjan. Red ev av dem med litet potatismjöl utrört i kallt vatten om de verkar lösa och tunna.

Servera genast, gärna till revbensspjäll, skinka, stekt fläsk eller köttbullar.

Ca 5 minuter att förbereda
8 - 12 timmars blötläggning
Ca 1½ timme att koka


Annorlunda:
Låt bönorna ligga i vatten som i vårt recept. Koka upp dem och tillsätt lök men också en liten bit lättrimmat fläsk, ca 400 g. Låt allt koka tills bönor och fläsk är kokta, ca 1½ timme. Ta upp fläsket och skär det i tärningar. Lägg tillbaka det i grytan och servera.

Kom ihåg:
Bönor innehåller mycket protein och litet fett. Det gör att de näringsmässigt sett är ett mycket bra livsmedel. Dessutom ger de oss både järn och B-vitaminer. De är billiga, dryga och lättlagade, även om det tar litet tid att koka dem. Men med god planering behöver du inte tveka att använda dem.

Tips och idéer:
Om du glömt att blötlägga bönorna kan du först koka upp dem i vatten en stund och sedan låta dem stå vid sidan av spisen ca 1 timme. Koka dem sedan som i vårt recept men beräkna något längre koktid. Du kan låta bönorna efterkoka i ugn om du ändå har den på. Men välj då en gryta med skaft som tål ugnsvärme!

Frys in:
Koka gärna en stor, rejäl sats bruna bönor. Det kräver visserligen en rymlig kastrull, men eftersom bruna bönor går utmärkt att frysa lönar det sig att laga mycket på en gång. Låt bönorna svalna helt. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar